Наводнения заляха Полша. Проливни дъждове рязко повишиха нивото на реките в южната част на страната, съобщава РИА „Новости".

Евакуирани са около 20 души.

Силно се е повишило нивото на река Висла, а край Анопол то е надхвърлило критичното равнище.

Военнослужещи и пожарникари изграждат диги с торби с пясък. Най-тежко е положението в южната част на страната - в Малополско, Силезко и Подкарпатско войводство. В някои райони водата е заляла пътища и мостове, наводнени са жилищни и селскостопански сгради.

Сайтът Accuweather съобщава, че продължават наводненията в западните части на Балканския полуостров, но има нови притеснения. Наводненията могат да причинят появата на сложените преди повече от 20 години мини по време на Югославските войни.

Телата на още 12 души бяха извадени от водите на реката край сръбския град Обреновац. В Сърбия броят на жертвите достигна 16, в Босна са потвърдени 27 смъртни случая и един в Хърватия. Така общият брой на жертвите достигна 44 души.

Властите в Босна и Херцеговина предупредиха гражданите си за възможността от появата на мини и бойни снаряди вследствие на наводненията и свлачищата.

Повече от 220 хиляди мини са скрити под земята по време на Босненската война (1992-1995), според Mine Action Center.

В средата на миналата седмица Босна и Херцеговина и Сърбия бяха засегнати от най-проливните дъждове в своята история. Падналото количество дъжд е 100-200 мм на квадратен метър, в някой райони - до 300 мм.

Най-голямата сръбска електроцентрала ТЕЦ „Никола Тесла" е в опасност заради наводненията в Сърбия, при които бяха евакуирани повече от 20 хиляди души.

Очаква се в рамките на днешния ден нивото на река Сава да се повишава още - нивото е над 6,3 метра, което е исторически максимум. Очаква се днес нивото на реката да достигне 6,5 или 6,6 метра. Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че трудно е да се прогнозира какво ще се случи, ако достигне ниво от 6,8 метра.

Вучич обяви, че Сърбия е готова за следващата вълна наводнения, които се очакват в Шабац.

За днес се предвиждат силни валежи и опасност от наводнения в Сремска Митровица и Белград.