Резултатите от лабораторните изследвания на пробите взети от контактите повърхности в кухните на 27-те търговски обекта в град Варна и региона показват наличие на антраксни спори в 10 от обектите. Отново ще бъде извършена дезинфекция, след което повторно ще бъдат взети проби. Това съобщват от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

В останалите 17 пробите са отрицателни и дейността на търговските обекти е възобновена.

От там припомнят, че превантивно бяха затворени всички 27 обекта, за да бъде гарантирано здравето и безопасността на гражданите. От тях бяха иззети и насочени за екарисаж всички месни продукти произведени от транжорната в кв. Аспарухово, град Варна.

Припомняме, че по-рано този месец 55-годишен мъж почина от антракс във варненско село Млада гвардия. Той се заразил от недобре термично обработено месо от заразена крава, което е продадено и преработено на наденици в цех във Варна.

След това стана ясно, че  колбаси, в които е било вложено заразеното месо, все пак са попаднали в търговската мрежа на Варна и Добрич, въпреки първоначалната информация, че продуктите са били предназначени само за лична консумация на участвалите в аферата.

Четирима души бяха арестувани по случая.

Отрицателни са пробите от 28-те души, които са консумирали заразено месо.