Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен подчерта важността и необходимостта от алианса като голяма военнополитическа организация, определяйки го като важен партньор в реализацията на усилията на международната общност да гарантира сигурност и стабилност.

Мисиите в Либия, Афганистан и редица други места демонстрират, че НАТО се явява необходим съюзник, подчерта Расмусен при откриване на двудневната среща в Брюксел, на която участват военните министри на 28-те страни-членки на НАТО.

Участниците в министерската среща ще обсъдят развитието на операцията в Либия и Афганистан под командването на Алианса.

Расмусен заяви, че за да може НАТО ефективно да реагира и да се противопостави на заплахите и предизвикателствата на 21 век, са му необходими нови военно-технически средства. В тази връзка в момента НАТО подготвя предложение за осигуряване на т.нар. „интелигентна защита", която дава повече военно-техническо оборудване при по-малки финансови разходи за защита.

Той каза още, че в хода на операцията в Либийската Джамахирия само САЩ са могли да осигурят доставка на безпилотни летателни апарати, както и средства за наблюдение и разузнаване.

НАТО спаси живота на много мирни жители в Либия. Спасихме неизмерно много човешки животи и помогнахме на либийския народ сам да реши собствената си съдба без да бъде потискан от режима на Муамар Кадафи, каза Расмусен.

Той за пореден път подчерта, че НАТО ще продължи да защитава цивилното население на Либия в рамките на мандата на ООН.