„Живеем в период на геополитическо възраждане", заяви професор Валентин Вацев по време на първия национален форум на тема "Евразийското пространство: Аргументи и предизвикателства". Срещата е организирана от Националният младежки клуб на Национално движение Русофили.

„Очаквахме със смесени чувства еднополярен свят, а той не се случи. България живее в многополярен свят, объркан свят", подчерта професор Вацев.
Според него в този многополярен свят се връща на дневен свят геополитиката. „Геополитиката ни връща властно към себе си. Геополитиката се върна и в Русия", допълни Валентин Вацев.

Евразийството, по думите му, е цивилизационен пулс.

„Историята дава уроци, коментира и евродепутатът Ивайло Калфин", който също взе участие във форума. „Няма идеална система, няма най-прекрасна система", категоричен е той.
„В Европа икономическата криза води до тежък национализъм", смята Калфин. В момента, според него, в ЕС се създават разделения, които ще създадат два разделителни стълба.

От Втората световна война страната ни си търси общност, което според него не е лошо.
Страната ни трябва да си намери мястото на Балканите, предвид настоящата ситуация в Европа и отражението й върху региона. Ролята на България е да си отворим вратите навсякъде, категоричен бе Ивайло Калфин.

Той припомни славянството, православието и културните връзки, които има страната ни на Изток. Според него никой няма полза от това да се затваряме за един или друг център на влияние.
„Русия и Турция имат много общи интереси в Черноморския регион", изтъкна още евродепутатът.

Целта на форума е да се представят ползите от Евразийското пространство за страната ни. Форума уважиха представители на посолства, синдикати, студенти. В началото на срещата бе прочетено приветствие за конференцията, което пристигна от руския Институт за стратегически изследвания.