АБВ, ГЕРБ и ДПС са единствените готови за извънредни избори. Такава позиция изрази зам.-председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата.

Той коментира намека на реформатора Радан Кънев за предоговаряне на коалицията, изтъквайки, че Кънев неколкократно говорел за извънредни избори.

АБВ извървя своя път. С изключение на Разград, Пазарджик и Кърджали, навсякъде имат изградени областни партийни структури. Петков даде да се разбере, че партията на Първанов има готовност за извънредни избори.

"Не се наемам да коментирам дали ще се разпадне Реформаторският блок, но ако се говори за предсрочни избори, трябва да се направи и следващата крачка", посочи той. АБВ е сериозна политическа сила и по никакъв начин не търси дивиденти от раздори между други политически формации, категоричен бе Петков.

Петков отказа да коментира отношенията между ГЕРБ и РБ с мотива, че това си е си между тях. "Дали ще ги правят през интернет или по водомера, са си техни взаимоотношения и не засяга АБВ", изтъкна той.

Относно антикорупционния закон на Кунева, който остана за гласуване наесен, Петков заяви, че като граждани трябвало да сме наясно с подхода на премиера, който бил неприемлив.

„Един проектозакон се пуска през правителството - при възражение на част от министрите, прокуратурата, общините, за да попадне в този си неугледен вид в парламента", коментира зам.-председателят на АБВ. Излизало така, че премиерът иска да се бори с корупцията, но едни лоши 240 депутати не искат. Това не е отговорна политика и не е почтено към самия парламент, предупреди Петков.