Проруските сепаратисти и украинското правителство взаимно се обвиниха за нарушаване на примирието в източната част на страната, съобщава ДПА.

Позициите на двете страни бяха изразени на фона на информация, че има нови сблъсъци до стратегически важното летище в Донецк.

Пред Интерфакс сепаратисткият лидер в Донецк Александър Захарченко заяви, че правителствените сили не са започнали да прилагата постигнатото в Минск по-рано този месец споразумение за изтегляне от районите на фронтовата линия.

Украинският военен говорител Андрей Лисенко каза в Киев, че сепаратистите са нарушили примирието като са атакували правителствени сили до летището в Донецк.

Два опита за щурмуване на летището бяха отблъснати, добави говорителят.

Командир на сепаратистите подчерта пред Интерфакс, че е имало опити за поемане на контрол над части от летището. Донецките власти признаха, че ситуацията е изключително напрегната, докато продължава артилерийски обстрел в района на летището.

Според говорителя на украинската армия трима войници са ранени през последните 24 часа.

Вчера бе съобщено за най-малко 15 убити при сблъсъци.

Междувременно ЕС обяви, че следи отблизо развитието на ситуацията в Украйна. Говорител на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън подчерта, че подписаното в Минск примирие трябва да бъде приложено.