Много е вероятно Македония да се разпадне, смята професор Божидар Димитров. Провокативно в студиото на Нова телевизия Димитров заяви, че вероятно и източната част на Македония може да се присъедини към България, а това би било и доста логично.

Историческият опит показва, че изкуствени политически конструкти не могат да просъществуват, обясни Димитров и даде като пример точно актуалната вече година и половина Украйна, като припомни отново своето колоритно определение за Македония - "Македония е политически проект на комунистическия интернационал. Това е музей на Коминтерна на площ от 26 хиляди квадратни километра."

Днес премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността към МС заради напрежението в съседна Македония.

За съжаление обаче, по думите на Димитров не само българското общество, но и българските медии не знаят реално какво се случва в Македония.
"Ние знаем повече за Украйна и ИДИЛ, но не знаем какво се случва в Македония", заяви директорът на НИМ и разказа любопитни наблюдения от съседката ни.

Според Димитров управлението на Македония е сравнимо с това в Северна Корея - "семейно управление" - като пример за това е шефът на тайните служби, който бил първи братовчед на Груевски. Това, по думите на Божидар Димитров позволява саморазправата както с медиите, така и с опозицията.
Например, на 21 декември при гласуване на бюджета за годината, полицията нахлула в парламента и изхвърлила несъгласната опозиция. "От тогава до сега те не са стъпвали в парламента", заяви Божидар Димитров.

Положението с медиите и свободата на словото било дори по-лошо, отколкото у нас. "Ние тук сме цвете", усмихна се директорът на НИМ и посочи, че въпреки че е с много по-малко население от България, Македония има също толкова медии като брой, а повечето от тях са сключили договори с правителството за реклама и PR.

Според Божидар Димитров за акцията на спецчастите в Куманово натежава тезата, че тя е организирана за отклоняване на вниманието от правителството и протестите срещу него.
Защо след като са ги наблюдавали цели 8 месеца, мястото на акцията е избрано в гъсто населен квартал, а времето - точно по време на протестите, пита се историкът.

Той допълни, че албанците в Македония си "играят собствената игра" и на практика вече са победили - 1/3 от територията на Македония е населена само с албанци, които доказаха, че големите битки се печелят с демография. "Имаха един лозунг, извинявам се, че ще бъда вулгарен в студиото", предупреди Божидар Димитров и го изрече: "Со куре ще ги победим", като допълни, че албанците вече са победили и притежават достатъчно права според Охридското споразумение.

Каква е прогнозата на Божидар Димитров за Македония: Той призова също Груевски да подаде оставка, тъй като е много вероятно да се стигне до кървава гражданска война. Въпросът е обаче според Димитров, какво ще направи т.нар. Международна общност, или по-точно "какво решение ще вземат американците".