САЩ и Колумбия подписаха споразумение, което дава достъп на Вашингтон до седем военни бази на колумбийска територия.

БиБиСи цитира разпространена след оповестяването на сделката позиция на външното министерство на Колумбия. В нея се посочва, че „договорът се основава на принципите на абсолютното зачитане на териториалната цялост и по никакъв начин не цели намеса във вътрешните работи в която и да било страна".

По-рано министърът на отбраната на Колумбия Габриел Силва коментира, че предстоящото подписване на договора не трябва да бъде тълкувано като „съществена промяна, а като знак за продължаващото сътрудничество между двете страни".

Tой добави, че сделката е одобрявана от по-голямата част от колумбийците, които искат сигурност в района.

Вашингтон и Колумбия подчертаха, че основната цел на споразумението е базите да бъдат използвани по начин, който ще доведе до ефективна борба с наркотрафикантите и бунтовниците в страната.

БиБиСи отбелязва, че договорът е предизвикал сериозни притеснения в Бразилия, Еквадор и най-вече Венецуела. Президентът на Венецуела Чавес определи подписването му като факт, който ще дестабилизира региона и ще рефлектира на териториалната цялост на южноамериканските страни.

Последното напрежение в района се породи от решението на Венецуела да купи ракети със среден обсег от Русия.

Коментарът на говорителя на Държавния департамент Иън Кели беше, че договореностите за военни доставки, постигнати в хода на преговорите между президентите Чавес и руския му колега Медведев, предизвикват "напрежение и нестабилност по цялото Западно полукълбо".