В Пирин не се свлякла лавина. Това съобщиха за News.bg дежурните в Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско. Ставало въпрос за съвсем леко свличане на снежна маса. Има един пострадал скиор, който е паднал в улея. По думите на дежурния спасител, мъжът се е потрошил.

По-рано кметът на Банско Георги Икономов алармира за голяма лавина, която се е свлякла от връх Тодорка. По негова информация имало и затрупан човек.

Сигналът за падналата лавина в един от улеите под връх Тодорка е получен около 11.50 часа от пътуващи с лифта хора. Незабавно е изпратен екип от 7-8 планински спасители и две кучета. Близо три часа те издирваха затрупани хора в опасен и труден терен. В резултат на спасителната акция е открит падналият скиор.

От планинската служба информираха още, че пострадалият скиор се е спуснал сам в улея, в резултат на което е паднал.

По думите на председателя на БЧК Христо Григоров, наистина е паднала лавина, която за щастие се е разминала без жертви. Пострадалият скиор е на 37 години от София. Той е в относително добро състояние и е настанен в болницата в Банско. Скиорът е имал каска и според Григоров това го е спасило.

Той настоятелно призова скиорите да спазват правилата и да не излизат извън означените за каране места, защото рискуват не само своя живот, но и този на планинските спасители. 15 души са участвали в днешната спасителна операция.  Христо Григоров изтъкна, че в момента степента за лавинна опасност е най-висока и скиорите трябва да се съобразяват с това, а не да го подценяват.

На въпрос защо според планинските спасители в Банско става въпрос само за малко свлечен сняг, той отговори, че вероятно не са искали да създават паника.