Само за ден повече от 58 души станаха жертва на серия от координирани атентати в Ирак.

Най-малко 24 души бяха убити и десетки ранени при нападение срещу джамия на бунтовници, съобщи РИА Новости.

Най-тежкият атентат е в град Ал Хила - административен център на провинция Бабил, на около 100 километра южно от Багдад. Само там около 100 души са ранени, а 23 са жертвите.

Атентатът е организиран с два автомобила, а атаките са били срещу армейски блок постове. Освен взривове бунтовниците са използвали и автоматично оръжие. В последно време практиката на талибаните е да използват заглушители и така остават по-дълго време нечути от намиращите се наблизо други военни или полицаи.

Също днес на три контролнопропускателни пункта в южната и западната част на Багдад са избухнали самоделни бомби, при които за загинали 9 служители на силовите структури.

Осем загинаха, а 30 бяха ранени при две експлозии в близост до шиитска джамия в град Сувейра, намиращ се 60 км североизточно от Багдад.

По-късно през деня атентатор самоубиец се взриви пред текстилна фабрика в иракския град Хила, южно от Багдад.
Мъжът е взривил прикрепените към тялото му експлозиви сред тълпата, събрала се да помага на пострадалите при първите два взрива.

Според полицейските служители атаките са свързани и координирани.

Според иракското министерство на здравеопазването, вътрешните работи и отбраната, на нивото на насилие в Ирак през април е спаднало в сравнение с март, но е почти без промяна спрямо миналата година.

През последния месец 328 иракчани, от които 270 цивилни граждани, станаха жертва на подобни нападения.