Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) изразява в писмо до Европейския банков орган (ЕБО) притеснението си за липсата на достъп на вложителите на КТБ и ТБ „Виктория" ЕАД до средствата им и за липсата на решение на компетентния орган, с което да се разреши пълен или частичен достъп до депозитите или да се отнеме лицензът за банкова дейност.

Въпреки това, се казва в писмо на фонда до медиите, ФГВБ зачита водещата роля на БНБ като единствената институция, отговорна за банковия надзор и оправомощена да вземе решение за разрешаване на случая.

ФГВБ гарантира в същото време, че има готовност за изпълнение на задълженията си по гарантирането на влоговете.

От писмото става ясно, че за техническото обезпечаване на процеса по изплащането в случай на отнемане на лиценза на КТБ АД и/или ТБ „Виктория" ЕАД, от страна на фонда са проведени три теста с реални данни за влоговете в двете банки. Резултатите от тестовете са разгледани от Управителния съвет на ФГВБ и са изпратени на БНБ и на квесторите за предприемане на действия по допълване на информацията.

От фонда обръщат внимание на вложителите, че размерът на средствата, които ФГВБ управлява, не е определящ за нивото на гаранция и за правото на вложителя да получи гарантираната сума по влоговете.

Средствата в портфейла на ФГВБ са в размер на 2 милиарда и 110 милиона лв., от които 1 милиард и 540 милиона лв. са налични по разплащателни сметки на Фонда в БНБ, а останалите 570 милиона лв. са инвестирани в краткосрочни книжа, издадени от българското правителство.

Фондът, съвместно с Министерството на финансите, български и международни кредитни институции, подготвя различни варианти за финансиране на недостига от средства в съответствие с предвидените в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) възможности, както и за осигуряване на незабавна ликвидност срещу ценните книжа в портфейла.

Вариантите за финансиране на недостига от средства във Фонда - в размер на около 1 милиард и 700 милиона лв. - подготовката, за което тече от началото на кризата и е в заключителна фаза, включват:
емитиране на облигации на ФГВБ, обезпечени с държавна гаранция, и пласирането им на местния пазар;
заем от държавата;
заем от международни банки.

Заявява се, че Управителният съвет на ФГВБ ще избере най-подходящата комбинация от източници на финансиране, като вземе предвид всички условия по финансирането, включително цената на заемния ресурс.

Независимо от нуждата от финансиране на ФГВБ за изплащане на гарантираните влогове в четвъртата по големина банка в България, стабилността на системата за гарантиране на влоговете ще бъде запазена, гарантират от фонда.

Припомня се, че фондът изплаща средствата на вложителите в банките в размер до 196 000 лв. в случай че БНБ е отнела лиценза на банка. Гарантираната сума на един вложител в една банка включва главницата и натрупаните до момента на отнемане на лиценза лихви. Гарантирани са влоговете в левове и в чуждестранна валута на физически и юридически лица. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български левове по курса на БНБ в началния ден на изплащането. Изплащането се извършва чрез обслужваща банка, определена от Управителния съвет на ФГВБ.

В случай на отнемането на лиценза на КТБ АД и/или ТБ „Виктория" ЕАД, ФГВБ ще предостави достъп на вложителите до гарантираните им суми в определения от закона срок.

От обявения начален ден за изплащане всеки вложител може да получи гарантирания размер по влоговете си след представяне в обслужващата банка на документ за самоличност и подписване на място на декларация, че не са налице обстоятелствата по чл. 5, ал. 1, т. 2-5 и ал. 2 от ЗГВБ. В случай на изплащане, образец на декларацията ще бъде наличен в обслужващата банка и качен на уебсайта на ФГВБ.

Обръща се внимание, че няма законово изискване и съответно не е необходимо вложителите да подават заявление до ФГВБ или обслужващата банка, за да получат изплащане на подлежащата им на гаранция сума. Няма и категории вложители, които да се ползват с предимство пред други.

Обяснява се също така, че предвид големия брой вложители и с цел максимално бързото им обслужване, ФГВБ работи по възможността изплащането да се извърши през клоновата мрежа на няколко банки.

С цел избягване на субективност и изкривяване на пазара са разработени ясни и обективни критерии за избор на обслужващи банки. Изготвени са указания за работа и примерен график на дейностите.

Обслужващата банка ще изплати цялата гарантирана сума на вложителя. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка или да я остави по сметка в обслужващата банка, уточняват още от Фонда за гарантиране на влоговете.