Международните кредитори на Гърция са предложили мерки за справяне с кризата, сред които е и увеличаване на максималната продължителност на работната седмица до шест дни.

Това е едно от неофициалните предложения за либерализиране на пазара на труда и увеличаване на държавните приходи, които се съдържат в документ, с който се е сдобила Би Би Си.
Предложенията не са били включени в първоначалното споразумение по спасителния план, подписан с гръцкото правителство.

Представители от ЕС, МВФ и Европейската централна банка, известни като "тройката", се очаква да посетят Гърция тази седмица.

Те подготвят доклад, който трябва да е готов през октомври и който ще реши дали Гърция ще получи следващия транш от спасителните средства.

Гърция се нуждае 31.5 милиарда евро, за да продължи да обслужва дълговете си.

Предложенията в документ на тройката включват:
- Определяне на единна ставка по закона за минималната работна заплата
- Намаляване на регулаторната тежест
- По-гъвкави работни графици
- Определянето на минимална дневна почивка от 11 часа
- Премахване на ограниченията на минималното и максимално време между сутрешни и следобедни смени.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изключи възможността за трети пакет от помощи за Гърция, но подчерта, че страната ще остане в еврозоната.

"Разходите за Гърция вече са много високи и затова не може да има нова програма за Гърция", каза днес той пред германско радио.

Гърция получи 110 млрд. евро през май 2010 г. и още 130 млрд. евро през октомври 2011 г., заедно с опрощаване на дълг от 100 млрд. евро.

Президентът на Евросъюза Херман ван Ромпой ще се срещне утре с гръцки лидер Андонис Самарас.