Заместник-председателят на АБВ Румен Петков призова отговорните фактори в правителството да разгледат инвестиционните предложения за АЕЦ „Белене". В интервю за БиТиВи той посочи, че има проявен чуждестранен инвеститорски интерес, без да се искат държавни гаранции, без да се иска изкупуване на електроенергия.

Проектът отива към 10 милиарда чуждестранни инвестиции. Нека инвеститорите да бъдат поканени и изслушани. Това не струва пари. Нека да се проучат чрез инструментите, които има държавата. Всичко това е проверимо", изтъкна Петков. Той изрази притеснение от това, че инвеститорският интерес е заявен в средата на декември, а днес вече отиваме към март.

Петков заяви, че АБВ ще настоява за оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Припомняме, още снощи лидерът Георги Първанов обяви, че оставката на финансист номер 1 трябва да бъде поискана, защото „си играел с милиардите като стой, та гледай".

Румен Петков обясни, че тази позиция е била обсъдена на съвместно заседание на ИС на ПГ на партията и е много добре обоснована и мотивирана.

„Логиката на нашата позиция е в това, че не може 20 дни да обясняваш, че дългът е този и нито стотинка по-малко и изведнъж в резултат на аргументите и на натиска на проф. Борислав Борисов и на нашата ПГ да кажеш „от 16 слизаме на 14 милиарда". Не се прави така! Т.е. ние сме били прави. Били сме прави от самото начало на дебата. И не случайно министър Горанов от трибуната на НС заяви, че говори за минимум два милиарда лева. Т.е. той очевидно вижда тези резерви, очевидно знае за тези буфери, които са заложени и прие политиката, която АБВ предлагаше относно формирането на дълга, но за съжаление това не стана по един удовлетворителен за обществото начин", посочи Петков.

Той изтъкна, че партията ще настоява и за изготвянето на инструменти, който да оказва качествен контрол върху начина, по който ще се тегли дългът и разходването на всеки един лев от него. АБВ щяла да изготви и предложение за инвестиционен план, към който да бъдат насочени средствата от бъдещия заем.

Партията ще настоява и за въвеждането на много ясни правила, които да регламентират бъдещите преговорни процеси по важните за управлението на страната въпроси.

Румен Петков е категоричен, че за втори път в 12 без 5 финансовият министър е поставил парламента в меко казано деликатно положение. Първо били пенсионните фондове, а сега дългът, подчерта Петков. Според него трябва да има ясни правила на комуникация и взаимодействие, защото тези два случая били драстични.