Посещението на полския президент Качински заплашва да прерасне в дипломатически скандал между Полша и Русия.

Полша недоумява защо и до този момент руската страна не е получила писмото, с което президентът Лех Качински заявява, че има намерение да присъства на възпоменателните мероприятия в Катин.

Говорителят на президента Владислав Стасяк заяви, че външното министерство няколко пъти е информирала Русия, че Качински ще пристигне в Катин на 10 април.

Отговорът на руското външно е, че „предстоящото участие на министър-председателите на Русия и Полша в съвместни мероприятия още се отработва". По думите на Андрей Нестеренко за възможността Качински да пристигне в Катин му е известно само от медиите.

"Официално съобщение от полска страна и до този момент при нас не е постъпило", посочва Нестеренко, като уточнява, че има само потвърждение за "делегация на президента".

Припомняме, представител на президентството миналата седмица обвини в лъжа руския посланик, който само преди дни каза, че не са водени никакви разговори за евентуално пътуване на Качински. На 3 февруари министър-председателя на Русия Владимир Путин покани своя колега Доналд Туск, който е политически противник на Качински.

От своя страна полският президент е известен със своята непримирима позиция по отношение на Русия и за всичките години на този пост е направил само едно посещение. Визитата дори не може да се определи като официална, тъй като Качински посети гробището в Катин, без да стигне до Москва и без да проведе срещи с държавните ръководители.