Към днешна дата 27 дипломатически и консулски представителства на България в чужбина имат готовност за работа с биометрично гише.

Това разясниха от МВнР за издаването на новите български лични документи.

Към момента с биометрични гишета разполагат в: Азербайджан - Баку; Алжир; Армения - Ереван, Великобритания - Лондон; Германия - Берлин; Германия - Бон, Германия - Мюнхен; Грузия - Тбилиси"; Египет - Кайро; Испания - Мадрид; Испания - Валенсия; Йордания - Аман; Казахстан - Астана; Канада - Отава; Канада - Торонто; Косово - Прищина; Либия - Триполи; Мароко - Рабат;
Молдова - Кишинев; САЩ - Вашингтон; САЩ - Ню Йорк; САЩ - Чикаго; САЩ - Лос Анджелис; Тунис; Турция - Истанбул; Украйна - Одеса и Франция - Париж.

От 29 март българските граждани в чужбина ще могат да подават заявления за издаване на новите лични документи, предаде БиТиВи.

Според предоставената информация от същата дата готовност за работа с биометрично гише ще имат още 16 дипломатически и консулски представителства - Австрия - Виена; Албания - Тирана; Беларус - Минск; Гърция - Атина; Гърция - Солун; Италия - Милано; Италия - Рим; Македония - Битоля; Македония - Скопие; Португалия - Лисабон; Русия - Москва; Сърбия - Белград; Сърбия - Ниш; Турция - Анкара; Украйна - Киев и Холандия - Хага.

Подаването на заявления за издаване на новите български лични документи може да бъде направено във всички дипломатически и консулски представителства на България в чужбина. В представителствата, в които има изградени биометрични гишета, ще могат да се подават заявления за издаване на паспорт от новия вид.

Българските граждани, пребиваващи в чужбина, които имат валиден български личен документ, нямат задължението да преиздадат този документ преди да е изтекъл срокът на валидността му.

За да бъде продължен срокът, документът не трябва да е с изтекла валидност, той трябва да е редовен, т.е. здрав и да не е манипулиран по някакъв начин. Паспортът може да бъде продължен само еднократно до 1 декември 2010 година.

На българи в чужбина може да се издаде и временен паспорт - когато те не разполагат с документи да пътуване или за самоличност, или ако пребивават в страна с дипломатическо или консулско представителство без биометрично гише.

Важен детайл е, че валидността на изтичащите през 2010 г. лични карти и шофьорски книжки ще изтече шест месеца след датата на валидността, посочена върху тях. Това обаче важи само за България, но не и за чужбина.

Заявление за издаване на шофьорска книжка не може да се подава от български граждани, пребиваващи в страна от ЕС. Човекът трябва да си издаде местен документ за правоуправление на МПС. Правилото е в сила от 2008 година. Българските шофьорски книжки остават валидни, но на базата им трябва да се издаде местен документ.

Към таксите се добавят таксите по тарифа номер 3, събирани за консулско обслужване - например към таксата от 40 лева за паспорт се прибавя такса от 20 евро.

Срокът за обикновена услуга за паспорт е до 90 дни, за бърза - до 60 дни. Лична карта - до 90 дни и до 60 дни за бърза услуга (само при подмяна).Същият е срокът и за шофьорски книжки.

Директорът на "Консулски отношения" в МВнР Валери Веселинов обясни, че стремежът е с биометрични гишета да бъдат покрити в максимална степен мисиите, в които имат консулски служби. Консулските постове са 98, в някои страни има по 2-3.

По Шенген ще бъдат получени отделни компоненти от биометричните гишета за общо 35 консулски служби, които ще започнат да се изграждат от април нататък.

До момента изградените 43 биометрични гишета са изключително с национално финансиране, обясни Веселинов.

Засега Австралия не е в плановете, но по всяка вероятност там ще има биометрично гише. Тече анализ, но предвижданията засега са в около 25 консулски поста да няма биометрични гишета, обясни Валери Веселинов.