Рязко е нараснал бежанският поток в района на Малко Търново през последните дни, съобщи заместник-директорът на "Гранична полиция" старши комисар Стоян Иванов. 240 са задържаните нелегални имигранти само за едно денонощие край граничната зона в Резово.

От днес служители на „Жандрамерията" от цялата страна са командировани за охрана на границата в най-рисковите зони, където дежурят с граничарите, съобщиха и от МВР.
На практика охраната по границата ни е удвоена.

Представители на няколко подразделения на жандармерията със съответната специализирана техника са придадени към състава на РДГП-Елхово по заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Граничните полицаи и колегите им от жандармерията ще патрулират в най-рисковите участъци по югоизточната ни граница.

Жителите на Резово също потвърдиха увеличения поток на нелегални имигранти. "Те минават на 4-5 км от тук, влизат в гората и търсят път. Минават през реката. Няма откъде да минат", каза местен жител пред БНР.

Според зам.-директорът на ГП, три са основните причини за новата бежанска вълна.

"Една от причините е подобряване на времето, тоест падането на средните денонощни температури. Втората причина е възпрепятстващо съоръжение, което започна да се изгражда. Събралите се нелегални имигранти на територията на Турция, търсят начин бързо, преди завършване на съоръжението, да влязат на наша територия. Третата причина е предстоящата зима.

В 10-километрова зона на турска територия се наблюдава струпването на стотици бежанци. По 700 души на ден правят опити да преминат границите, но част от тях задържат турските власти. Повечето бежанци са без документи за самоличност, каза още заместник директорът на Главната дирекция на „Гранична полиция" Стоян Иванов.

Това са лица без документи за самоличност по ред причини. Първо, турските каналджии им вземат документите преди да пресекат линията на държавната граница, дори понякога и в дълбочина на турска територия. Идеята е да не можем да установим тяхната самоличност с оглед тяхното бъдещо придвижване към други страни от Западна Европа.

247 са задържаните каналджии от началото на годината досега. Голяма част от тях са осъдени.