Строителни фирми поискаха оставката на кмета на Петрич Вельо Илиев на протест пред общината. Представители на т. нар. сдружение на строителите организираха работниците от фирмите си на задължителен протест пред сградата на местната управа, съобщава struma.com.

Протестиращите запалиха чучело „Вельо Илиев". Те настояват за свалянето на общинското ръководство заради шуробаджанащина при обществените поръчки и ощетяването на едни строителни фирми за сметка на други.

От месеци Сдружението на строителите в Петрич подготвяло преврат, като целта била да издигне свой кандидат за кмет на предстоящите избори. Местното издание отбелязва, че битката се ожесточава и ескалира. Тя започнала в началото на годината, когато отново имало протести пред сградата на общината. Тогава строителите излезли с машините си срещу общинския кмет. Протестите им продължиха няколко поредни дни.

Днешният протест е провокиран от разследване на Нова телевизия, от което е видно как баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура.

Протестиращите твърдят, че по въпросната схема общината е раздала над 3,5 млн. лева. Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя. Документите показват, че един от местните автосервизи е изградил канализация. По същата схема на съседната баничарница от общината са платени 8000 лева. Собствениците им отричат да имат информация за такова нещо.

Строителен предприемач коментира, че от четири години има нула оборот към община Петрич, тъй като печелят само техни фирми. Протестиращите настояват за оставките на цялото ръководство на общината - начело с кмета, заместника му, главния архитект и всички съпътстващи началници на отдели на общината.

Кметът на Петрич оправда отсъствието си по телефона, като заяви, че е на годишната среща на общините в Пловдив. Той не отрече шуробаджанащина при печеленето на обществени поръчки.

Илиев смята, че акциите срещу него вървят от септември насам. В тях били намесени бивши приватизатори, политици и хора на бившата „Държавна сигурност". Илиев твърди, че хората на протеста са платени. Той още коментира, че БСП, ДПС и ГЕРБ работят срещу него в Общинския съвет.

Малко по-късно стана ясно, че прокуратурата се е самосезирала и е започва проверка във връзка с възлагането на обществени поръчки без конкурс. Предстои да бъдат разпитани кметът и заместникът му, както и длъжностни лица от общинската администрация.