Тази година най-вероятно за последен път Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя цените на електроенергията.
Това заяви след първото заседание на комисията в обновения й състав новоизбраният й председател Иван Иванов. Той изрази надежда, че от края на тази година или от началото на следващата ще заработи енергийна борса.

КЕВР тръгвала на война с енергийните олигарси
Още...

Това означава, че КЕВР от следващата година ще определя единствено цените на мрежовите услуги на електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества, както и добавката "задължения към обществото", в която влиза токът от възобновяемите източници, заводските централи, американските тец-ове и др.

За да се случи енергийната борса Иванов заяви, че правилата за търговия с електрическа енергия, както и части от закона за енергетика трябва да бъдат променени, така че изборът на доставчик на електроенергия да става лесно и удобно. За да може нашата борса да е адекватна на пазара, ние трябва да търсим сближаване със съседните на нас борси за търговия с електрическа енергия, като за пример Иванов даде тези в Румъния и Гърция. но подчерта, че първо трябва да изградим нашия борсов пазар.

Относно предстоящото ценообразуване за регулаторния период от 1 юли тази година до 30 юни 2016 г. Иванов, за пореден път посочи, че основният параметър, който ще се следи, е дефицитът в НЕК и неговото максимално редуциране. Той намекна, че ако няма друг вариант, е възможно да има и корекция нагоре в цените на електроенергията, макар лично той да смята, че по-високи такси за ток на този етап могат да бъдат избегнати.