Трето огнище на опасния за човека щам H5N1 на птичи грип е регистрирано в южната виетнамска провинция Тра Вин, съобщи АП.

Агенцията уточнява, че това е третото потвърждение за болестта за последната седмица. По-рано миналата седмица две други огнища бяха регистрирани в две провинции, разположени в делтата на Меконг -Кин Гиянг и Вин Лонг.

Медицинските власти не са оптимисти за затихване на опасната болест по птиците.

Над 850 патици са изклани. Всичките те не са били ваксинирани и са носители на опасния за човека щам H5N1.

Миналият месец опасният за човека щам H5N1 на птичи грип беше регистриран други шест провинции в делата на Меконг. Местните ветеринарни власти заповядаха умъртвяването на 30 000 птици.

Виетнам държи тъжния рекорд от 42 души починали от птичи грип, въпреки че от ноември 2005 г. не е съобщавал за нови заразени хора.

Новоизбраният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан предупреди, че птичият грип все още остава заплаха за световното здравеопазване.

 

Индонезия съобщи за втора човешка жертва на птичия грип от  началото на годината, жена на 37 години.

Птичият грип ще се разпространи още веднъж тази зима по целия свят, а новооткритите огнища в Азия са само предшественици на нова епидемия. Световната  здравна организация очаква да се повтори случилото се миналата година, когато през зимата вирусът внезапно стана много активен.

 

Досега само 65 от 192-те държави - членки на СЗО, са разработили планове за справяне с потенциалната пандемия.

Повечето от тях са богати индустриални държави, докато бедните нямат никаква подготовка. Растат и страховете, че вирусът вече е в Африка и ще са разпространени бързо там. Същевременно в Азия е налице поредната вълна от заразата, след като и Япония съобщи за огнище на зараза.