САЩ и Русия имаха „конструктивни" разговори със специалния посланик на ООН за Сирия Лахдар Брахими за организиране на мирна конференция за Сирия. Това заяви американският Държавен секретар Джон Кери по време на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров и Брахими след проведените преговори в Женева.

Тримата изразиха надежда, че инициативата за химическите оръжия ще помогне за съживяване на международния план за мирната конференция „Женева-2", която трябва да постави край на войната в Сирия.

Кери подчерта, че той и Лавров планират да се срещнат в Ню Йорк около 28 септември ( в края на месеца се провежда ежегодната сесия на Общото събрание, б.р.) и се надяват да съгласуват тогава дата за мирната конференция.

Според Кери разговорите му с Лавров до този момент са били „конструктивни", но прогресът в Ню Йорк ще зависи от това какво ще се постигне в близките часове в Женева по въпроса за химическите оръжия.

Той подчерта, че САЩ и Русия са „дълбоко ангажирани да договорят решение" за конфликта в Сирия и че двамата външни министри „работят здраво, за да намерят обща основа, за да може това да се случи".

Лавров каза от своя страна, че приветства шанса за дискутиране на „дългосрочна цел" за мир в Сирия и че Сирия се присъедини към Конвенцията за химически оръжия, което е нужно за път, който ще помогне този проблем да се разреши, бързо, професионално и най-вече практически.

САЩ и Русия изпратиха в Женева и екипи с експерти по химическите оръжия. Ако разговорите достигнат до успех, САЩ се надяват, че процесът по обезоръжаване ще бъде съгласуван с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Обаче Москва е против резолюция, която заплашва с военна сила или която обвинява сирийското правителство, че е използвало химически оръжия.

Разговорите между Лавров и Кери започнаха вчера в Женева и се очаква да продължат до събота.

Международната общност не може да насрочи дата за „Женева-2" от първото обявяване на инициативата през юни.

По-рано руският президент Владимир Путин приветства хода на Сирия да се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Припомняме, от ООН съобщиха, че вече са получени документите на Дамаск за присъединяване към международната Конвенция за забрана на химическите оръжия, което е част от руската инициатива за поставяне на химическите оръжия на Сирия под международен контрол.

Като първа стъпка Дамаск трябва да се присъедини към Организацията за забрана на химическите оръжия. След това Сирия трябва да посочи местата, където се намира химическият арсенал и къде те са направени. Третата стъпка е свързана с допускане на инспектори на Организацията в Сирия, за да проверят оръжията. Четвъртата, последна стъпка, е свързана със сътрудничество с инспекторите и как да се унищожат оръжията.