Цените на потребителските стоки и услуги се повишиха за една нощ в Гърция след влизането в сила на новата по-висока ставка на ДДС, предаде АП.

Гръцкото лявоцентристко правителство увеличи ДДС от 21 на 23 %. Увеличението предизвика незабавно повишаване на цените на горивата и магистралните такси.

Това е второто увеличаване на ДДС в Гърция за тази година. Търговските съюзи казват, че ще се опитат да ограничат повишаването на цените, въпреки увеличаването на данъка.

Положението е подобно и във втората по бедност страна в ЕС - в Румъния се въвеждат нови строги икономически мерки с цел да се спазят изискванията на МВФ за предоставяне на финансова помощ, съобщава „Ройтерс".

Букурещ имаше най-бързо растящата икономика в ЕС преди 2008 г. В момента страната е изправена пред повишаваща се безработица и протести срещу болезнените съкращения на разходите и увеличаването на данъците.

Румънската икономика, която се сви с повече от 7% през последната година, все още се намира в рецесия и зависи от заема на МВФ, възлизащ на 20 млрд. евро.

Правителството предлага намаляване на заплатите на държавните служители с 25% и повишаване на ДДС от 19% на 24%. Планът да се намали размерът на пенсиите беше обявен за незаконен от Конституционният съд в Румъния.