Болните от диабет през 2011 г. са 366 милиона души.

Данните бяха изнесени на сесия на ежегодния конгрес на Европейската асоциация за изучаване на диабета в Лисабон от президента на Международната диабетна асоциация (IDF) проф. Жан-Клод Мбаня. Той обяви последните прогнози на асоциацията за честотата, смъртността и разходите за пациентите със захарен диабет по света.

Вследствие на диабета настъпват 4,6 милиона смъртни случая годишно, за лечение и грижи за диабета се изразходват 465 милиарда щатски долара.

Тези цифри надхвърлят прогнозите, направени преди, и потвърждават извода, че честотата на диабета ще расте, изтъкнаха специалистите.

Напредъкът в грижите за диабетиците води до подобряване на очакваната продължителност на живота - при захарен диабет тип 1 тя е почти същата като на хората без диабет

До откриването на инсулина през 1921 г. прогнозата на пациентите с новооткрит захарен диабет тип 1 е била лоша - очакваната продължителност на живота след поставяне на диагнозата е само 1,2-2,9 години.

Днес прогнозата е много по-благоприятна и сигурна, вследствие на напредъка на медицината и подобрените грижи за диабетиците. По данни за САЩ очакваната продължителност на живот при хората, при които диагнозата диабет тип 1 е поставена между 1965-80 г., е 68,8 години - прогноза с 15 години по-добра спрямо тази на хората, при които диагнозата е поставена през периода 1950-64 (53,4 години).

В същото време очакваната продължителност на живота сред общата популация нараства само с eдна година. Разликата между очакваната продължителност на живота при диабетици и хора без диабет бързо намалява и сега е 3,6 години, докато преди е била 18,1 г., допълниха експертите.