Европейският парламент прие днес годишния доклад за напредъка на Турция към ЕС за 2010 година, изготвен от докладчика Риа Оомен-Рюитен, информираха от ЕП.

В доклада се изразява загриженост за "бавния напредък" на Турция по отношение на реформите и правата на човека. Депутатите изтъкват необходимостта от "цялостна конституционна реформа" и критикуват нарастващата цензура и автоцензура сред турските медии.

Формулировките и изискванията към Турция в доклада бяха изготвени в резултат на сложни преговори между политическите групи в ЕП. По време на изготвянето на текста на доклада в парламентарната комисия по външни работи, ЕНП се съгласи да оттегли своя текст, който призоваваше европейските институции да "проучат възможността" за установяване на "привилегировано партньорство" с Турция, като алтернатива на пълноправното членство.

В отговор, парламентарната комисия не използва в доклада фразата за "общата цел за пълноправно членство" на Турция, както настояваха социалистите. В крайна сметка текстът използва същата формулировка, както и миналата година - че започването на преговорите с Турция през 2005 г. е "началото на дългосрочен и отворен процес".

При обсъжданията в пленарната зала Риа Оомен-Рюитен изтъкна, че сред основните фактори, които спъват страната са липсата на напредък в отношенията между кипърската и турската страна, отсъствието на диалог между политическите партии и подкопаването на свободата на пресата и други основни права в Турция.

Евродепутатите изразяват задоволство от приемането на промени в конституцията, но подчертават острата необходимост от цялостна конституционна реформа, която да превърне Турция в истинска плуралистична демокрация.

ЕП приветства приключването на преговорите за споразумение между ЕС и Турция, което да урегулира проблема с имиграцията. Депутатите препоръчват след влизането в сила на споразумението Европейската комисия да започне диалог за визите, като приоритетно се спре на условията за влизане на предприемачи и студенти в ЕС.

Сред останалите неща, които будят силно безпокойство у депутатите, са недостатъчната защита на религиозните малцинства и правата на жените. Докладът констатира, че се увеличава броят на т.нар. убийства за честта, домашното насилие и принудителните бракове.

В резолюцията се отбелязва и липсата на достатъчна защита за религиозните малцинства, и по-специално за възможността на тези общности да притежават недвижима собственост, да откриват храмове или да обучават духовенство.

При обсъжданията докладчикът за Турция от ЕНП изтъкна, че две неща я притесняват особено много и това са решението на Кюрдската работническа партия /ПКК/ да прекрати примирието и свободата на медиите.

По думите й една държава, която налага ограничения върху свободата на словото и изразяването, ограничава и културата. Тя изтъкна, че за да има една страна напредък, трябва всяко нещо да може да се дискутира открито.

В приетия доклад депутатите изразиха загриженост и от това, че няма достатъчен напредък в разследванията по разкритията за плановете за военен преврат „Ергенекон" и „Балйоз".

Евродепутатите постигнаха съгласие отблизо да следят делата срещу арестуваните журналисти, обвинени в съпричастност към подготовка на военен преврат.

По предложение на либералите беше прието предложение, което призовава ЕС да започне преговори по глава обща външна политика и сигурност. Либералите призоваха също ЕС и Турция да положат усилия в посока към демократизация на Близкия изток и Северна Африка.