От утре в Гърция по всяка вероятност ще бъде обявено извънредно положение, в случай че безредиците в страната не бъдат овладени, съобщава в. "Вима", цитиран от БТА.

Изданието твърди, че решението е било взето на заседание на правителството вчера под натиск на почти на всички  министри, които са поискали от премиера Костас Караманлис да изостави отбранителната си тактика спрямо размирниците и да разпореди на полицията активно да се намеси.

Вътрешният министър Прокопис Павлопулос е призовал за по-умерени действия.

Изданието твърди също, че въпросът за извънредното положение щял да бъде обсъден и днес на ново заседание на кабинета

Междувременно гръцката полиция е задържала 55 души за насилствени действия срещу силите на реда по време на снощните демонстрации в центъра на Атина, съобщи агенция АНА-МПА.

Властите са арестували също 12 души за кражби, както и петима чужденци, у които е било намерено голямо количество вещи, откраднати при снощните грабежи на магазини в центъра на гръцката столица.

По време на различните инциденти са били нанесени щети на два банкови клона и девет търговски магазина. Две коли са били подпалени в централната част на Атина.

Седем полицаи са били ранени при нападенията на отделни групи младежи, които хвърляли камъни и самоделни запалителни бомби.

В същото време профсъюзните лидери отказаха да прекратят националната стачка, въпреки молбата на управляващите.

Те твърдят, че протестите са планирани преди убийството на 15-годишното момче.

Според стачните лидери размириците ще блокират цялата страна за неопределен период от време.

В момента те са засегнали силно поне 10 големи града в страната, включително туристическите острови Корфу и Крит, предава Ройтерс.

Стачките са най-сериозната проява на неподчинение след наложено военно правило през 1974 г. Тогава студенти нанасят щети за милиони евро и са разпръснати с танкове.

Благодарение на едновековно правило забраняващо на полицията да задържа студенти на територията на университетите, не се стига до по-сериозни сблъсъци.