Президентът на Чехия Вацлав Клаус е подписал Договора от Лисабон.

Припомняме, по-рано днес Конституционният съд на Чехия постанови, че документът е в съответствие с конституцията на страната.

Президентът е подписал в 15:00 часа чешко време "тайно" без в залата да има камери и фотоапарати. След час е дал кратка пресконференция.

Информирам ви, че подписах Лисабонския договор в 15 часа днес, е съобщил държавният глава малко след 16 часа (17 часа наше време).

По думите му решението на съда е политически мотивирано и неадекватно. 

С влизането в сила на договора Чешката република престава да бъде суверенна държава, е казал чешкият държавен глава на кратката пресконференция в Пражкия храд.

Все пак никой не видя как Вацлав Клаус поставя дълго чакания си подпис под Лисабонския договор. Без да бъде сниман чешкият президент отново остана верен на непредсказуемия си стил. 

С подписа на Чехия Лисабонският договор влиза в сила, тъй като вече всички 27 страни-членки на ЕС са ратифицирали документа за реформа на блока.

Чешкият президент дълго време отлагаше поставянето на подписа си.

Първоначално обяви, че чака решението на Конституционния съд, а след това се появиха и искания към ЕС за промени в Хартата за правата на човека към Лисабонския договор.

Така Вацлав Клаус си изработи гаранции за спазването на Бенешовите декрети. Исканията му бяха свързани с евентуални претенции от германците от Судетската област относно територии на Чехия.