Най-голям брой са досъдебните производства за купуване на гласове, сигнали по които са подадени срещу ЛИДЕР и "Атака", следвани от ДПС и НДСВ.

Това посочи, цитиран от БТА, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева.

Тя припомни, че в Пловдив вече има влязла в сила присъда за купуване на гласове, като осъденият е "работил" на евроизборите за ВМРО.

Кметът на с.Баня, Новозагорско, пък е купувал гласове за "Атака". Освен четирите партии, най-често се срещат и Българска нова демокрация и РЗС.

Средно между 50 и 60 лева се е търгувал един глас в страната, уточни Пенева.

Градският прокурор на София Николай Кокинов подочи от своя страна, че по схемата, която бе разбита вчера, цената на глас също е вървяла в тези рамки.

Проверяват се 13 случая на престъпни групи и организатори за купуване на гласове. Основно те са в София, Хасково, Плевен, Левски и Сливен.

Вече са започнали и разпити на лидери на партии. Един от тях е Иван Костов, който сам подал сигнал за купуване на гласове.

189 проверки е извършила прокуратурата в периода от 25 май до днес. Сигналите в деня на евроизборите са били 44, а миналата неделя достигат над 70. Образуваните досъдебни производства са 68. Малко повече от половината от тях са от деня на изборите за НС.

Припомняме, вчера, по обвинение за купуване на гласове, бе задържан заместник-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов, а на неговия съучастник Бако Стоянов съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража".

Кокинов не изключва възможността обвиняемите по този случай да станат повече.
Очевидно е, че някой е поръчал на Филипов купуването на гласове, допълни още Кокинов.