Безпилотен американски военен самолет, който е бил на свръхсекретна, двугодишна мисия в Космоса, се е завърнал на Земята, като се е приземил в Калифорния, съобщава БиБиСи.

Самолетът, наподобяващ миниатюрна космическа совалка и известен като Orbital Test Vehicle или X-37B, е прекарал 674 дни в орбита, обикаляйки Земята.

Той е кацнал във военновъздушната база Вандерберг в петък сутринта.

Целта на самолета и полета остава неизвестна. Една от тиражираните версии, че мисията на апарата е била да заснеме отблизо космическа лаборатория на Китай, наскоро беше отхвърлена от експерти.

Представители на военновъздушните сили на САЩ единствено са казали, че самолетът е извършил експериментален полет по намаляването на риска при многократно използване на космически превозни средства.

Това е третата мисия на програмата, стартирала през 1999 г., която в момента се управлява от военновъздушните сили на САЩ.

Първият самолет излетя през април 2010 г. и се завърна след осем месеца. Втората мисия започна през март 2011 г. и остана в космоса в продължение на 15 месеца. Самолетът е построен от "Боинг".

Четвъртата мисия на апарата засега е предвидена да започне от космодрума "Кейп Канаверал" в щата Флорида през 2015 г.

Истината е, че никой не знае какво прави този апарат в орбита. Единственото достоверно обяснение, което съм виждал, е, че той тества технологии, които биха могли да бъдат използвани в бъдещите сателитни мисии", коментира научният кореспондент на БиБиСи.