Русия работи по развиване на способности за заплашване едновременно на няколко съседни държави в мащаб като операцията в Украйна, което ще е налице до няколко години, обяви американски генерал, цитиран от Ройтерс.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис, командир на Въоръжените сили на САЩ в Европа, заяви, че към момента няма непосредствена заплаха за друг съсед на Русия, защото изглежда Москва е напълно ангажирана с Украйна.

Но това може да се промени в близките години, тъй като Русия работи по потенциал да провежда до три подобни като в Украйна операции по едно и също време без да обявява мобилизация.

Точно сега, без мобилизация, не мисля, че те имат капацитет да провеждат три големи операции по едно и също време. Те могат да извършват една голяма операция без мобилизация. Но в рамките на 4-5 години мисля, че това ще се промени, поясни Ходжис.

В рамките на 4-5 години те ще имат способността да провеждат операции в Източна Украйна и да притискат Балтика, и да пристискат Грузия, и да извършват други неща без да обявяват пълна мобилизация, категоричен е генералът.

Руският президент Владимир Путин отделя милиарди долари за модернизиране на армията на страната, въпреки че Москва изпитва икономически проблеми заради санкциите на Запада и падащата цена на петрола.

Според експерти Москва развива възможности за водене на „хибридна война", при която организира, финансира и въоръжава местни опълчения и в същото време разполага елитни части, като „зелените човечета" в Крим.

Ходжис смята, че съседите на Русия към момента изглежда, че са в безопасност, но не за дълго.

Мисля, че са се фокусирали към Украйна. Мисля, че някои от другите страни край периметъра на Русия следят ситуацията и те смятат, че имат 2 или 3 години да се подготвят преди да станат цел, заяви още американският военен.