александър цветковБДЖ и Транспортното министерство са сближили позициите си. Затова и министър Александър Цветков се надява да бъде предотвратена утрешната стачка. Това коментира той преди днешното заседание на МС.

Смятам, че имаме само финални въпроси, които трябва да уточним, поясни той.

Стана ясно обаче, че държавата е осигурила алтернативни варианти за транспорт при евентуална стачка на БДЖ. По думите на министъра при стачка няма да пострадат толкова пътниците, колкото държавната железница.

Няма да има 30% съкращения в БДЖ, категоричен бе Цветков. Персоналът на железниците ще бъде съкратен с около 20% за 4 години или с около 5% годишно. Съвместно с агенцията по заетостта Министерство на транспорта е разработило програми по преквалификация на служителите, които ще останат без работа.

Министърът уточни, че персоналът ще бъде редуциран и като се пенсионират служителите в пенсионна възраст, като на тяхно място няма да се назначават нови хора.

Пътят на БДЖ е пътят на реформата, не на пътя на фалита, категоричен бе министър Александър Цветков. Търсим вярната формула, хем да не пострадат хората, хем наистина да вървим по пътя на реформата, допълни той.