Кризисна ситуация вътре в ГЕРБ, която обаче е била бързо овладяна, около оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Това съзря съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

На въпрос на журналисти в парламента дали усеща търкания в партията на Бойко Борисов, реформаторът еднозначно попита: „Е, на вас как ви се струва?".

Кънев призна, че снощи е разговарял с премиера Бойко Борисов по темата, но не са обсъждали конкретни имена за нов вътрешен министър, а министър-председателят не е съобщил никакво свое решение. Една седмица е достатъчният срок за консолидиране на позиция на мнозинството по отношение на новия силов министър, според Кънев.

Последно:
Изненадващо, премиерът Борисов се появи в парламента по време на пленарното заседание

„Премиерът да прецени с кого да замени хората, които трябва да си отидат, и вътрешния министър", загатна още реформаторът. Той разкри, че по време на снощния си разговор с премиера, Борисов му е дал уверението си, че реформите в сектора ще продължат и като политика, и като персонални решения. Това обаче не дава точен отговор дали министър-председателят е обещал конкретно да смени главния секретар на МВР и шефа на ДАНС.

„В тази ситуация му имам доверие и това в голяма степен крепи правителството в този момент", отбеляза Радан Кънев по адрес на премиера.

Срещата между Кънев и Борисов е ключова и по отношение на гласуването на оставката на силовия министър Веселин Вучков в пленарна зала.
Попитан дали сега вече парламентарната група на Реформаторския блок ще гласува „За" оставката на Вучков, Кънев посочи: „На базата на лични разговори не мога да поема ангажименти от името на блока, но мисля, че да".

Отговор на въпроса дали Борисов е обещал на Радан Кънев да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, не даде и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Знам много неща, но решението е само и единствено на премиера. Познавайки го добре, смятам, че ще вземе правилното решение", загатна пред журналисти в парламента Цветанов и обясни, че под правилно решение има предвид това, което е добро за България.