„С промените в законодателството Костинброд-2 е невъзможен", защото не частна печатница, а БНБ печата бюлетините. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по време на дискусия, организирана от "Прозрачност без граници" и посветена на противодействието на престъпленията срещу избирателните права. По думите на Сарафов така контролът при транспортирането им, и уникалният номер, който носи всяка от тях, осигуряват автентичността на бюлетините.

"С днешна дата отчитам, че намесата на Прокуратурата за предотвратяване на подмяната на вота на гражданите беше използвана срещу нашата институция. Доказателства, събрани от нас, отчитат не обществените очаквания, а преди всичко медийното законодателство. Прокуратурата не е била и няма да бъде политически инженер"заяви още заместник главният прокурор.

На форума Сарафов обясни защо няма осъдени за изборни престъпления, въпреки стотиците сигнали и десетките разследвания. Именно в опит да бъде обърната статистиката, той призова микрофоните да станат СРС, за да бъдат събрани годни за пред съда доказателства за „брокерите на гласове". За да се противодейства превантивно вече функционира Националното междуведомствено звено между прокуратура, МВР и ДАНС, изпратени са указания до ръководителите на всички териториалните звена.

„За първи път са създадени и областни междуведомствени звена в състав окръжен прокурор, директор на ОД на МВР и директор на ТДНС. При получаването на сигнали за посегателства върху избирателните права на граждани, тези звена са задължени да реагират незабавно и в синхрон помежду си. Надявам се колегите добре да познават оперативната обстановка по места и да знаят къде са невралгичните точки", допълни Борислав Сарафов.

Заместник главният прокурор запозна присъстващите и с методическите указания, подписани от главния прокурор Сотир Цацаров и начина, по който държавното обвинение ще работи по сигналите. В указанията са предвидени  присъствени дежурства на прокурори във всяка една прокуратура, като тези дежурства са в рамките на изборния ден, и в двата дни, предхождащи вота.

В заключение Сарафов се обърна с молба към медиите - когато имат информация за готвена покупко-продажба на гласове, преди да сложат скрити камери, да се обърнат към прокуратурата, защото само в рамките на образувано наказателно производство журналистическият материал ще може да се използва за срещу виновните.

„Целият ми екип и аз лично ще ви окажем необходимото съдействие, за да бъде запазена тайната на вашето разследване и резултатът да е наистина полезен. Ще бъда пределно откровен - вашите дописки и репортажи стигат до нас по-бързо, отколкото документите. Понякога информацията е във вас, а възможностите за решение - у нас. Нека обединим усилията си, целта ни е една", завърши обръщението си г-н Сарафов.