Либийските власти обвиниха силите на НАТО в убийството на над 700 цивилни. Според говорител на правителството в Триполи атаките на Алианса в Джамахирията са отнели живота на стотици либийци.

По думите на Муса Ибрахим, цитирани от БиБиСи, ранените от авиоударите на западните коалиционни сили са поне 4 000 души. От 19 до 26 март убитите цивилни са 718, а 4 067 са ранените, 433 от които тежко, уточни Ибрахим на пресконференция в Триполи.

Правителственият говорител обаче не даде конкретни доказателства за твърденията си. Западните журналисти, отразяващи войната в Либия, също нямат информация за масови убийства на цивилни, отбелязва БиБиСи.

Припомняме, преди дни двама известни френски адвокати обявиха, че обмислят да започнат дело срещу президента Никола Саркози за престъпления срещу човечеството в Либия. Бившият министър на външните работи Ролан Дюма заедно с друг юрист - Жак Верже, са готови да заведат иск срещу френския държавен глава заради жертвите на бомбардировките на НАТО по време на военната кампания в Джамахирията.

В изказването си Муса Ибрахим отрече по време на вчерашната среща между Муамар Кадафи и южноафриканския президент Джейкъб Зума да е обсъждано евентуалното оттегляне на либийския лидер. По думите му, ако Кадафи се откаже от властта, това ще е най-лошият сценарий за Либия.

Полковник Кадафи настоя за спиране на бомбардировките над страната, за да се създаде възможност за диалог. Той наблегна на това, че няма да изостави страната си, въпреки трудностите, изтъкна още правителственият говорител.