Министърът на транспорта Ивайло Московски договори отсрочване на половината от дължимата сума на БДЖ към Германската кредитна банка за възстановяване за тази година.

Това стана ясно по време на срещата му в Берлин с Ернст Бургбахер - парламентарен държавен секретар на Федералното министерство на икономиката и технологиите.

Първоначално германската страна настояваше до края на годината да бъдат изплатени всичките 24 млн. евро просрочени задължения.

Заварихме компанията в изключително тежко положение с 800 млн. лева дългове и в невъзможност да погасяват задълженията си. В момент на стачка се опитваме с всички възможни начини да оздравим компанията и да приложим необходимите радикални реформи за да стабилизираме дружеството", обясни Московски по време на срещата.

По думите му правителството прави всичко възможно, за да помогне на компанията да обслужва кредитите си. Той запозна Бургбахер с плановете на правителството да приватизира „БДЖ - Товарни превози. Част от парите за погасяване на заема могат да дойдат от приватизацията.

Очаквам силен интерес и смятам, че продажбата може да се извърши бързо", допълни Московски. Според него другият вариант е да се осигурят пари от заема от Световна банка, който се очаква да бъде подписан през януари 2012 г., след като влязат в сила реформите на правителството в областта на железопътния транспорт.

Надявам се българската страна да разплати част от просроченото задължение, тъй като това ще създаде проблеми за германския бюджет", каза Бургбахер.

По думите му ако БДЖ погаси част от дължимите 24 млн. евро германската страна е готова да преразгледа погасителния план и да разсрочи плащанията през следващата година, защото осъзнава тежкото положение в което се намира българската железница.

Транспортният министър коментира пред БНР след срещата: "Разговорът премина доста конструктивно. По отношение на срока не успяхме да получим отсрочка, но по отношение на сумата успяхме да я намалим на половина. Просрочените задължения, които трябва да се платят до края на годината, са в размер на 24 млн. евро. Колегите от Германия не са склонни на никаква отсрочка в сроковете, но се съгласиха сумата да се намали на половина. Дружеството няма от къде да осигури парите, но ще разговарям с премиера и Симеон Дянков".

Експертите в София и Берлин ще трябва да разработят нов план за погасяване на дълга към Германската кредитна банка за възстановяване. Според Московски България ще трябва да плати 15 милиона евро до края на годината, за да не бъдат запорирани мотрисите. Опасността въпросните електрически мотриси да бъдат запориран все още не е отминала.