Няма да има лекарски протест.

Това стана ясно, след като в Министерски съвет премиерът Борисов и Българският лекарски съюз подписаха споразумение.

Припомняме, лекарите бяха обявили твърдо, че на 11 октомври излизат на протест заради „батака" в здравната ни система.
Дори и вчера те обявиха, че ще се откажат от протеста само ако получат солидни доказателства за това, че правителството смята да изпълнява задълженията си към здравната система.

Всички поети ангажименти вчера от премиера Бойко Борисов пред БЛС са отбелязани в споразумението, обясни на пресконференция в МС шефът на БЛС Цветан Райчинов.

Парите за здраве отиват за здраве, изтъкна премиерът Бойко Борисов. По думите му с близо 600 млн. лева се увеличават парите за здравеопазване с подписаното днес споразумение.

Държава и лекари се споразумяха дължимите средства за болниците за март, април и май да бъдат изплатени до 6 октомври. Тези средства възлизат на 65 милиона лева.

Още 60 млн. лева, дължими за месеците юни и юли, ще бъдат платени до м. януари 2011.

Бюджетът на НЗОК се приема с разходна част не по-ниска от приходната и се гарантира позлването му единствено за здраве.

На въпрос как с парите от здравни вноски са се плащали пенсии, министър-председателят отговори "То е елементарен трик".

Борисов обясни как е ставало това: тройната коалиция увеличава здравната вноска от 6 на 8%. С двата процента се е целяло да се финансират частните осигурителни фондове.

Когато започнали да се усещат първите признаци на финансовата криза и изборите са наближавали, тройната коалиция се нуждаела от по-малък дефицит, отколкото е бил реалният.

"На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резрерв и тези пари не се пипат, те си стоят в банката", поясни Борисов. Предишното правителство според него, изпозлвало този трик - да ползва парите от този резрерв - за да плаща пенсии.

Този трик, по думите на Бойко Борисов е много угоден за всяко едно правителство.

"Затова се разбрахме с лекарския съюз натрупаният към декември резерв, за да не фалираме държавата и да не влезем в свърх дефицит, отива във фискалния резерв", каза още той.
Не стана ясно обаче, как този резерв от здравната каса, който ще влезе във фискалния, ще може да бъде ползван за здравни нужди.

Премиерът повтори отново, че неглижирал днешните дебати по вота на недоверие, защото не счита опозицията за партньор.

Видяхте, бяха се подготвили с плакати да им раздам автографи, както във всички училища и детски градини, където ходя, подчерта Бойко Борисов.

Припомняме, БСП издигнаха негови снимки, които да заместят отсъствието му в пленарна зала.