Полк. Стамо Стамов, бивш шеф на антимафиотите във Варна пред Днес+

Въпр. - Полковник Стамов, как ще коментирате убийството на прокурор Николай Колев?

С.С. - Много прокурори, много съдии и много адвокати работят в тази държава и в цял свят. Тези, които си вършат свястно работата, на тях никой не им посяга. Но тези, които превърнаха професията си в печалбарство, са застрашени. Според мен става въпрос за неуредени взаимоотношения. Има стотици хора, които имат мотив да направят това. Включително и аз имам мотив.

Въпр. - Вие твърдите, че сте наясно, че има стотици хора, които имат мотив да убият прокурор Колев. Можете ли да посочите конкретно някой?

С.С. - Не, откъде да знам точно. Той си имаше принцип в работата – “този има ли пари, за да го задържим?”. Това правеше, за да знае дали задържаните ще могат да му плащат големи гаранции за пускане на свобода. Ако тези, които бе набелязал да задържи, нямаха пари, изобщо не се занимаваше с тях. Ако имаха пари или ако Колев мислеше, че даден човек разполага със средства, задържаше го. Имаше и случаи, някой казва на Кольо: “този има пари, дай да направим нещо” и така ставаха неговите прокурорски задържания. Държеше заловените по два три месеца, като си платят, пускаше ги и после пак. Има хора, които са задържани от него по два, три пъти, а делата им нямат никакво движение до ден днешен. Това беше неговия принцип на работа.

Въпр. - Предполагам сте запознат с обвиненията на апелативен прокурор Васил Миков, който твърди, че главният прокурор на Републиката – Никола Филчев стои зад убийството на Николай Колев. Как ще коментирате това?

С.С. - Просто нямам коментар. Когато преди две години гърмяха жената на Васил Миков в Добрич, тогава виновник беше Николай Колев. Миков сочеше единствено него като замесен в стрелбата по жена му. След това обаче интересите им се срещнаха в една точка и Миков застана на страната на Николай Колев. Просто несериозно.

Въпр. - Полковник Стамов, Вие дълги години сте бил шеф на отдела за борба с организираната престъпност във Варна. Публична тайна бяха взаимоотношенията на прокурор Николай Колев с варненска силова групировка. Как ще коментирате това и свързвате ли го с убийството на Колев?

С.С. - Мисля, че не е това. Те си изчистиха взаимоотношенията, мисля че от преди две години. Доколкото знам от този период на време не подържаха никакви връзки. Ако обаче Колев е започнал нещо да ги мародерства, защото то е заложено в характера му... Ако ги е изнудвал за пари...Той беше страшен човек - най-големият бандит сред юристите. И това ще го потвърдят стотици хора – адвокати, прокурори, съдии.

Въпр. - Вие пострадахте от интригите на шепа магистрати, начело с Николай Колев. Бяхте реабилитиран. Успяхте да осъдите държавата. Магистратите обаче до ден днешен не носят отговорност за грешките си.

С.С. - Не от магистратите пострадах, а от него самия и от неговите среди. Но все пак успях да се преборя. За жалост нито той, нито някой друг пое отговорността, за това, което се случи с мен. Ако магистратите бяха на място, Кольо трябваше да е в затвора и да си изтърпи наказанието за всичко което е направил и заради мен, а не да го настаняват на работа. Нека сега да четат мотивите за настаняването му на работа. Може и вие да ги прочетете и да ги поискате от Висшия административен съд.