Препоръчително е кафето да се пие в стъклени или порцеланови чаши. Препоръката отправи в ефира на БиТиВи молекулярният биолог от Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов. Той поясни, че не би класифицирал като опасно пиенето на кафе или чай в пластмасова чаша.

Специалистът успокои, че не е опасно да си сипете 2-3 пъти вода за няколко дни в пластмасова бутилка. Не е препоръчително обаче трайното съхраняване на вода, алкохол или олио в такива бутилки.

Ако за два месеца оставим на слънце и висока температура пластмасова бутилка вода, със сигурност ще погълнем „добра порция" химикал. Той не е токсичен, поясни д-р Иванов.

Относно пластмасовите кутии за храна, той обясни, че не са опасни, тъй като са предвидени за по-дълготрайна употреба. Въпреки всичко не трябва да се забравя, че вечна пластмаса няма. Заради това е хубаво да се подменят на 1-2 години.

Минералният извор срещу Халите е едно от местата в столицата, където винаги може да се види как за пореден път се използват бутилки за еднократна употреба. Повечето хора, които пълнят водата, обикновено са пенсионери.

Например Сергей никога досега не е чувал, че пластмасовите шишета от минерална вода са за еднократна употреба. Винаги използва една бутилка поне два месеца.

Останалите пенсионери също са отишли да напълнят вода в бутилки за еднократна употреба. Някои ползвали бутилките в продължение на половин година. Други - само по 2-3 пъти и след това ги изхвърлят.