Добричкият окръжен съд наложи наказание пробация и глоба от 800 лв. на 61-годишния Миролюб С. Гаич, съобщава добричкото електронно издание linkbg.

Бизнесменът е осъден на пробационните мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес" и „задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от 1 година.

Добричкият окръжен съд го призна за виновен, че като управител на „Югоагент - Добрич" ООД през 2003 г. е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 17 454,45 лв., по Закона за данък добавена стойност.

Бизнесменът е вписал неверни стойности в три справки - декларации по ЗДДС за периода август - октомври 2003 г. За целта са използвани 20 фактури с невярно съдържание. Те отразяват недействителни сделки за ремонти на покривни конструкции, ВиК и електроинсталации в обекти на „Югоагент - Добрич" ООД.

Задължението е внесено в републиканския бюджет в хода на досъдебното производство, по тази причина срещу Гаич няма заведен граждански иск от държавата, съобщават от съда.

По молба на подсъдимия и неговия адвокат Добричкият окръжен съд допусна делото да се гледа при съкратено съдебно следствие в производството пред първата инстанция.

Това означава, че подсъдимият признавава вината си и изложените в обвинителния акт факти, и приема според тях да бъде произнесена присъдата. Това дава възможност съдът да наложи наказание под минималното, предвидено в Наказателния кодекс или да го замени с друго, по-леко.

Държавното обвинение подчерта, че по действащия към момента на извършване на престъплението Наказателен кодекс бизнесменът трябва да получи наказание „лишаване от свобода" до 3 години и глоба от 10 000 лв., а по-благоприятната разпоредба в новия НК регламентира също „лишаване от свобода" до 3 години и глоба до 1000 лв.

В двата случая не е предвиден минимум на наказанието „лишаване от свобода", което дава възможност ефективната присъда да бъде заменена с налагане на наказание „общественополезен труд", „пробация" или „глоба".

Затова прокурорът пледира за налагане на наказание „пробация" със „задължителна регистрация по настоящ адрес", „срещи с пробационен служител" и допълнителна мярка, по преценка на съда.

Защитата на Гаич също поиска наказание „пробация" за срок от 6 месеца и глоба.
Подсъдимият Миролюб Гаич се яви днес пред Добричкия окръжен съд, като ползва отпуск от Трудово-поправително общежитие - Варна, където в момента излежава 4 годишна присъда на Добричкия районен съд за измама на вложители в „Югоагент - Вложение".

Той призна вината си по повдигнатото му обвинение и подкрепи исканата от защитата му присъда.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Варненския апелативен съд.