Криминалният контингент в България събира трескаво информация за бизнеса и вече има списъци.
Това смята Иван Бояджиев, експерт по сигурност към Столична община.

Според него в страната има няколко групи за отвличания, като в момента тази група в София е изключително силна.
СИК и ВИС бледнеят пред софийската група", посочи Бояджиев пред БиТиВи.

Той не коментира дали именно тази група носи отговорност за отвличането на Ангел Бончев и съпругата му - Камелия.
По думите му изключително странен е целият случай с отвличането на семейство Бончеви и още по-странно е освобождаването на Бончева от вчера.

Според експерта този тип групи непрестанно се прегрупират, тъй като в момента в България в престъпния свят няма ясна йерархия.

Криминалният контингент остана без покровители", обясни Бояджиев.

„Не съм убеден, че престъпници изобщо искат да бягат", посочи още той и характеризира хората, които са отвлекли Бончеви, като интелигентни, с присъствие на духа и самообладание.
„Във всеки случай работят много по-добре от МВР", коментира Бояджиев.

Същата теза изказа и психологът от МВР Росен Боянов, въпреки че той открои няколко сериозни грешки, които според него похитителите са направили.

Той посочи, че системата на МВР е в толкова тежко състояние, че в нея просто вече не работят специалисти. Техническото оборудване на полицията ни също е под всякаква критика.

Използването на медиите, Боянов коментира като измъкване от грешката (на похитителите, бел.ред.), че се държи за заложник жена.

„За тях сигурността и запазването на вътрешната хомогенност на групата е много по-важна от всякакви пари, затова и по такъв начин са се отървали", посочи експертът.

Според тезата му престъпниците имат самоидентификация на професионални похитители и мислене на войници и това „медийно" представяне само допълва собствения им образ.

Росен Боянов изрази скептицизъм за това дали МВР ще може да залови някога престъпниците.

Като цяло всички експерти в студиото се обединиха в това мнение. Според тях МВР не притежава капацитета да залови похитителите.

Бившият шеф на НСБОП Ваньо Танов каза: „Не виждам МВР да има някакво отношение по въпроса".

Въпреки това бившият антимафиот №1 каза, че след освобождаването на Камелия Бончева ще започне истинската работа на службите, което е обичайно при такива случаи.

Ваньо Танов обаче допълни, че „МВР е изтървало този случай още от самото начало".
Според него не са виновни обикновените служители, които са работили усилено и под огромно напрежение, а самата система.

Журналистът Слави Ангелов също анализира поведението и почерка на похитителите, като открои това, че те имат въображение.

Според него похитителите просто в един момент са преценили, че рискът да вземат пари за Камелия Бончева е прекалено голям и са предпочели да я пуснат след даряването на сумата, отколкото да рискуват повече.

По думите му едно такова отвличане не би могло да се случи през 90-те години.

Според него тогава Васил Илиев (основателят на ВИС) би разрешил случая само за една седмица, тъй като криминалният контингент е бил поддържан от някакъв „ред на улицата".

 В момента такъв няма и „дори Маргините няма да могат да се справят".

Слави Ангелов посочи, че също не вярва усилията на МВР да доведат до някакъв положителен резултат.