Предприятие „Балиста" ЕООД произвежда пиротехнически изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия. Това информират от Главна инспекция по труда (ГИТ). Инспектори от ГИТ са проверявали дружеството през октомври и ноември. Нарушения, които да създават предпоставка за живота и здравето на работниците, не са констатирани, уточняват от инспекцията.

Припомняме, взрив в цеха на предприятието днес преди обед уби работник и рани други четирима души - две жени и двама мъже. Жените са с тежки изгаряния и са транспортирани за „Пирогов".

От Инспекцията по труда посочват, че при проверката през ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок. През октомври нарушенията са били: липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества - амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности.

През ноември трудовите инспектори са открили четири други, различни нарушения, за които са издали предписания. Според тях етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не са на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението.

При проверката е констатирано още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал. За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване.

От Инспекцията по труда изтъкват, че специфичната дейност на предприятието, както и на всички предприятия за производство и съхранение на промишлени взривни материали и утилизация на боеприпаси, е предпоставка за злополуки при всяка грешна манипулация от страна на работещите. Главна инспекция по труда отчита това и от 2015 г. този вид производство ще се проверява периодично на всеки 6 месеца, вместо на 12.