Първият заместник-председател на Централната банка на Руската федерация Андрей Козлов почина от раните си, след като снощи в Москва бе извършено покушение срещу него и шофьора му.

Около 21.10 часа на територията на футболния стадион "Спартак" двама неизвестни открили огън по 41-годишния Козлов и шофьора му.
Козлов бил прострелян с автомат в гръдния кош и стомаха, след което веднага бил приет в болница.
Шофьорът му пък бил убит на място.

Нападателите са успели да избягат, в Москва е въведен специален полицейски час. Футболният стадион е отцепен, следователите издирват стрелците, съобщиха от пресслужбата на московската прокуратура.

На мястото на нападението са намерени няколко гилзи, предполага се, че са от пистолет ТТ, съобщи полицейски източник.

Работи се по всички възможни версии, включително и свързаните с работата на Козлов, заяви главният прокурор на Москва Юрий Семин.

Ройтерс съобщава, че версии са свързани с личните връзки на Кузлов, професионалната му дейност или объркване на самоличността му от убийците.

"Човек, който се занимава с банков надзор има много врагове", коментира шеф на московска банка.
Той има твърда позиция срещу банките, които перат пари или се занимават с друга противозаконна дейност, коментира председателят на комитета в Държавната дума по кредитни организации и финансови пазари Анатолий Аксаков.

В банковите среди 41-годишният Козлов е известен като борец за прозрачност на финансовия сектор, отбелязва електронното издание НюзРУ.

Под надзора на Кузлов Централната банка на Русия отмени лицензите на голям брой банки, въвлечени в пране на мафиотски пари, отбелязва Ройтерс.