Всички стопани, които са загубили животни заради болестта „син език", вече са получили обезщетенията си. Това заяви заместник-министърът на земеделието Васил Грудев, цитиран от БНР. Той уточни още, че случаите на неподадени документи заради липса на екарисажна бележка са единични, но и тези животновъди могат да кандидатстват за парична помощ.

При тях има допълнителни начини за доказване на тази загуба. Тя е със заявление от ветеринарния лекар, който обслужва стопанството, заедно с кмета на населеното място там, където са пристъпвали към загробване на такива животни, ако евентуално екарисажната кола не е дошла, така че призоваваме всички да си подадат заявленията заедно с бележките от ветеринарния лекар и кметството за обезщетения, допълни още Грудев.

По думите му крайно необходима е ваксинацията на животните срещу „син език". Тя трябва да бъде направена през пролетта, за да може ситуацията от миналата година да бъде избегната. В момента Агенцията по безопасност на храните е спряла процедурата за доставка на ваксината заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията. По казуса се очаква решение на Върховния административен съд, информира още Васил Грудев.