Софийска градска прокуратура е внесла искане в Софийски градски съд за отстраняване от длъжност на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Красимир Неделчев.

Прокуратурата е повдигнала обвинения на Неделчев за взет от него подкуп от 357 000 лв. и за придобиване на имущество с тези пари.

Красимир Неделчев е обвинен по три текста от Наказателния кодекс.
Първото обвинение е за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е поискал и приел парични облаги, които не му се следват за да извърши действия по служба, като подкупите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.
По този текст се предвижда от 10 до 30 години затвор, глоба до 30 000 лева и конфискация на цялото или на част от имуществото, отбелязва Дарик радио.

Второто обвинение е за това, че през 2005 г. повече от два пъти е извършил финансови операции с имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез парите от подкупите.
По този текст се предвижда от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Третото обвинение срещу Неделчев е за това, че няколко пъти е поискал и приел подкупи, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му.

Определена му е мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 15 000 лева. Разследването по делото се води от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” и се наблюдава от Софийска градска прокуратура.