В отворено писмо до медиите председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев обори твърденията на членовете на комисията Борислав Богоев и Николай Попов относно избора на нова сграда за нуждите на регулатора.

Припомняме, заместник-председателят на КФН Борислав Богоев сезира компетентните органи за пълна ревизия и проверка на комисията. Според него регулаторът не е в състояние на работи в настоящия си състав заради едноличното управление на председателя Стоян Мавродиев.

Богоев не може да си обясни действията на Мавродиев, като според него целта е, най-вероятно, да се превърне комисията в едноличен орган.

Богоев коментира, че той и колегите му Николай Попов и Антония Гинева не са участвали в решението за преместване на КФН в нова сграда, което ще струва допълнителни средства на комисията. Така трима души от петчленното ръководство не са съгласни с решението за преместване.

Освен всичко това членовете на КФН нямали комуникация с председателя. "Председателят си позволява да пуска писма от името на комисията, позволява си да говори от името на комисията, без колективния орган да го е упълномощавал. Той представлява комисията, да, но представлява комисията за нейни решения", каза още Борислав Богоев.

Определям твърденията им като неверни, клеветнически, позорящи и уронващи престижа на КФН, като колективен орган, както и мен като председател, възроптава Мавродиев.

Така нареченото отворено писмо, отразява само и единствено опита за лъжливи внушения на изготвилите и изпратилите писмото - г-н Борислав Богоев и г-н Николай Попов, членове на Комисията за финансов надзор, към датата на изготвянето и разпространението му, категоричен е той.

Председателят на КФН отхвърля като несъстоятелни всички обвинения, че еднолично е взел решението за избор на нова сграда на КФН, както и твърденията за упражняван от него натиск като председател по отношение членовете на комисията.

Смятам, че тези внушения са абсолютно безпочвени и неотговарящи на истината. Лъжи, целящи да бъде увреден публичният образ на КФН, както и да създадат впечатление в обществото, че комисията не работи прозрачно и не функционира добре, възмущава се Мавродиев.

По думите му с изявленията си Богоев и Попов нарушават ЗКФН и разпоредбите на Кодекса за професионална етика (приет от КФН по Протокол № 47 от 19.09.2012 г.).
Действията на г-н Борислав Богоев - заместник - председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор", и г-н Николай Попов, заместник - председател на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност", представляват злоупотреба със служебно положение, грубо нарушение на служебните им задължения, както и разпространяване на неверни твърдения, имащи за цел да уронят авторитета и доверието в работата на Комисията за финансов надзор, подчертава председателят на КФН.

Действията им, по думите му, създават предпоставки за настъпване на немаловажни вредни последици, като имат за цел нарушаване на нормалната дейност на КФН като надзорен орган. Друга преследвана с тези изявления цел според него е нарушаване на стабилността и прозрачността на пазарите на финансови инструменти, застрахователния пазар и този на допълнително социално осигуряване, както и нарушаване на доверието в тях от страна на бизнеса и потребителите на финансови услуги.

С оглед на изложеното дотук за Мавродиев са налице категорични и безспорни доказателства и данни за извършени престъпления по глава Осма от Особената част на Наказателния кодекс, както и за клевета по смисъла на чл. 147, ал. 1 във връзка с чл. 148, ал. 2 и ал. 1, т. 2, т. 3 и т. 4 от Наказателния кодекс.

По отношение действията на посочените лица ще бъде подаден сигнал до Главния прокурор на Република България и до съответните правораздавателни органи.

След оповестените позиции от страна на г-н Ангел Джалъзов и г-жа Антония Гинева - членове на КФН, по отношение същото отворено писмо и внушенията в него, става ясно, че комисията като колективен орган работи и функционира нормално и изпълнява дейностите си съгласно закона, както и изпълнява ангажиментите си произтичащи от членството й в ESMA, EIOPA, ESRB и останалите европейски организации, пише още Стоян Мавродиев.

Формираното мнозинство от мен, като председател, г-н Джалъзов, като заместник-председател на КФН, както и г-жа Гинева, като член на КФН, са гаранция за осигуряване на финансова стабилност и защитата на интересите на потребителите. Това представлява достатъчно мнозинство за вземането на легитимни решения от страна на КФН. Служителите от администрацията на комисията, които притежават професионализъм, експертиза и високи морални качества, също са гаранция за безпроблемното функциониране на надзора и упражняване на регулаторните функции на КФН, допълва още той.

Напълно обезпечено е нормалното функциониране на комисията, както и отличното представяне на КФН като част от европейската надзорна архитектура ще продължи както и досега, уверява Мавродиев.

Воден от принципите си за публична прозрачност, яснота и защита на обективната истина, както и от твърдото си намерение КФН да има неопетнен публичен облик, предоставям на вниманието на всички заинтересовани пълен и нередактиран текст, извлечен от легитимно направени аудио записи от проведените на 13 септември 2012г. и 31 януари 2013г. заседания, от който става ясно, че решенията са взети с единодушие от присъствалите членове на КФН, при напълно прозрачна процедура, без да се изисква по закон решение на колективния орган по този въпрос (записът е направен на основание чл. 23, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КФН и на нейната администрация).

Според текста на чл. 23, ал. 1 от ПУДКФН, за всяко заседание на комисията се води протокол на хартиен носител, които се подписва от всички присъствали членове, като за заседанията се създава и аудио запис.

Пълни и нередактирани текстове, извлечени от легитимно направени аудио записи от проведени на 31 януари 2013г. и 13 септември 2012 г. заседания на КФН може да намерите на: http://www.fsc.bg/Stenogrami-ot-zasedaniya-na-KFN-ot-31012013-g-i-13092012-g-news-3615-bg.

Използвам случая още веднъж да поканя всички оправомощени правораздавателни органи да извършат задълбочена проверка за извършените от г-н Борислав Богоев и г-н Николай Попов действия. Както и да охарактеризирам като неприемливо, безотговорно и непрофесионално разпространяването на откровени лъжи, целящи съзнателно да заблудят общественото мнение и да злепоставят КФН, като държавен регулатор на небанковия финансов сектор.

В качеството си на председател на КФН, декларирам и гарантирам, че комисията е била, е и ще продължи да бъде основен фундамент на финансовата стабилност в страната, ще продължи да изпълнява професионално и отговорно своите функции, като регулатор на небанковия финансов сектор, член на Консултативния съвет по финансова стабилност, както и на европейските регулаторни органи - ESMA, EIOPA и ESRB, завършва писмото си Мавродиев.