200 хиляди декара иглолистни дървета в България загиват. Това показват данни от  изследванията на Агенцията по горите, цитирани от БНТ. Като причина се посочва рязката смяна на температурите у нас. В Русенско например заради климатичните промени боровете масово изсъхват.

В една от гористите местности край Русе почти няма зелено дърво. Стърчат изсъхнали борове, високи 10-15 метра. Те са засадени преди 40 години, за да подпомогнат дървопреработващата промишленост.

Обаче не е отчетен фактът, че иглолистните виреят на по-висока надморска височина и се нуждаят от повече влажност. Така могат да доживеят и 200 години. У нас обаче загиват 20-годишни борове. Дървото е като човека и при неблагоприятни условия имунната му система отслабва, обясняват специалистите.

Зам.-директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Виктор Михайлов посочва, че иглолистните не търпят такива високи температурни разлики, каквито са при нас и това е причината да отслабнат и да започнат да боледуват.

Болестите по листата водят до това, че те нямат възможност да натрупат хранителни вещества, глюкоза и оттам не могат да фотосинтезират. Лека полека започват да изсъхват от върха надолу. Съхнат три пъти повече от широколистните, което показва, че не са на правилното място.

Нормативните наредби обаче не позволяват подмяната на изсъхналите дървета с нови видове.

Иглолистните насаждения в Русенско са на площ от 63 хиляди декара.