ВМРО започва електронен референдум в подкрепа на внесения проектозакон за въвеждане на задължителното гласуване. Това съобщи в Пловдив депутатът и заместник председател на организацията Бойко Ватев, цитиран от БНР.

Допитването стартира утре на електронен адрес www.vmro.bg и ще продължи до края на месец юни. Според него има нагласи за въвеждане nа задължително гласуване, защото това дава представителност на една държава.

Четири промени внесе ВМРО-БНД като предложения за промяна в Закона за местните избори. Целта е да се постигне по-голяма прозрачност и ефективност на изборния процес.

Принципът на уседналост вече е доказал своята безусловна необходимост по време на проведените през май тази година Евроизбори, смятат от ВМРО.

Чрез предстоящия местен вот се формират органите на местното самоуправление, съобразно волята на жителите на съответното населено място - те имат пряк интерес от това управление.

ВМРО-БНД предлага въвеждането на принципа на задължителното гласуване. Това се налага по две основни причини - ниска избирателна активност и прекратяване на порочната практика на "купуване на гласове". Ниската избирателна активност оставя голяма част от населението на практика без политическо представителство и косвено поражда другото отрицателно явление - "пазаруването на гласове".

Друга предлагана промяна е въвеждането на изискване за задължително образователно ниво не само за кандидатите, но и за имащите право на глас.

Тя е съобразена с Конституцията на Република България, където в чл. 53(1) е записано: Всеки има право на образование; (2)Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително; (3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно.
При определени от закона условия, образованието във висшите държавни училища е безплатно.

Придобиването на минимална и задължителна образователна степен е безусловното необходимо условие за всеки български гражданин, за да може той да формира политическа воля и да направи разумен избор.

Предложението за промени в Закона включва и отпадане на деня за размисъл, както и публикацията на "екзитпол" в деня на изборите. Вносителите считат, че този ден е изгубил значението си, тъй като българското общество достига необходимото ниво на политическа култура много преди деня пред изборите.

ВМРО-БНД счита, че обществото е достатъчно зряло политически, за да се влияе от прогнозни резултати и те да мотивират или демотивират гласуването. Практиката показва, че и сега тази забрана се заобикаля умело от редица средства за масово осведомяване.