Руският войник Александър Александров се чувства изоставен от страната си, от руските лидери и дори от руския консул, отбелязва Ройтерс в репортаж.

Припомняме, в средата на май Киев обяви, че капитан Евгений Ерофеев и сержант Александър Александров oт руската армия са арестувани при боеве в Източна Украйна. Украинска медия съобщи, че двамата руски военнослужещи са се присъединили към основното разузнаване на армията на Русия.

28-годишният Александров заяви, че е руски войник, заловен от украинските сили в източната част на страната, след като е бил изпратен с руски спецчасти на активна служба, за да помогне на сепаратистите в борбата срещу Киев. Той изтъкна, че е подписал тригодишен контракт с руската армия.

Никога не съм прекъсвал договора, не съм подавал молба за напускане. Изпълнявах си задълженията, разказа той.

Въпреки задържаните руски войници, Москва продължава да твърди, че няма руски войници в Украйна, а само доброволци, които по свое усмотрение са отишли в Украйна, за да помогнат на сепаратистите.

Александров и Евгений Ерофеев, другият руснак, който беше заловен, се разглеждат като пешки в най-голямата конфронтация между Москва и Запада от края на Студената война. Те вярват, че трябва да се отнасят към тях като военнопленници. Но Москва няма да признае, че са такива или че са изпратили войници в Украйна, за да помогнат на сепаратистите. Ако Москва признае, това ще подкопае позицията й, че надигането на сепаратистите е спонтанна реакция на рускоговорящата общност срещу Киев.

Руското военно министерство поддържа позицията, че двамата са бивши руски войници, които са напуснали армията преди да бъдат заловени. Украинските власти пък ги обвиниха в тероризъм.

В интервюто пред Ройтерс Александров заяви от болничното легло, че се чувства изоставен от Русия и в капан. Той добави, че е бил посетен от руския консул в Киев, но е останал разочарован. Двамата руски войници се надяват Москва да ги спаси при размяна на затворници, но те подчертаха, че консулът не се е ангажирал.

Зададох му няколко въпроса. Не получих отговор. Той подчерта, че като получи отговорите ще дойде пак, заяви Александров.

Руското посолство в Киев отказва коментар.

Александров каза още, че се страхува за роднините си в Русия. Преди няколко дни съпругата му се появи по държавната телевизия на Русия и заяви, че Александър Александров е напуснал руската армия през декември 2014 година.

„Те казаха, че вече не съм военнослужещ. Това е малко болезнено, особено когато го правят чрез твоето семейство, чрез твоята съпруга. Това прекрачва всякакви граници", заяви руският войник, който беше заловен на 16 май.

По думите му не е успял да се свърже с жена си по телефона вече близо две седмици. Тя не е отговорила и на съобщенията му в социална мрежа. Той подчерта, че Екатерина винаги е вдигала телефона, дори и преди да сключат брак. Александър Александров поиска мобилния телефон на кореспондента на Ройтерс, за се опита да се обади на съпругата си. Никой не вдигна, отбелязва агенцията.

„Наистина съм притеснен за съпругата си. Сега всичко това пада на малките й и крехки рамене", подчерта Александров.

Мога да разбера защо ни обърнаха гръб като военнослужещ, но аз все още съм гражданин на моята страна. Най-малкото да не ми обръщат гръб като гражданин на Русия, заяви от своя страна 30-годишният Ерофеев.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че двамата са просто руски граждани, които са държани като затворници.

Трябва да се обърнете с въпроси към военното министерство, ако се отнася до военнослужещи, добави той.

Двамата войници поясниха, че служат към звено на Главното разузнавателно управление на Русия, базирано в град Толиати на река Волга.

Според Александров звеното им от 200 военнослужещи е било изпратено в Украйна на 26 март. Преди да пресекат границата, по думите му, им било наредено да предадат идентификационните си знаци и да сменят военните си униформи с подобни на сепаратистите.

Руските войници, продължава той, предоставяха разузнавателна информация на сепаратистите и понякога погрешно са били обстрелвани от сепаратисти.

„Мисля, че трябва да пият по-малко. Половината от тях са бивши затворници", разкри още Александров.

Той добави, че на 16 май, когато са били ранени с Ерофеев, за първи път са влезели в бой по време на мисията в Украйна.

Сега Александров и Ерофеев копнеят да се приберат по домовете си, но се страхуват как ще живеят в страна, която според вижданията им се е отрекла от тях, макар че са били готови да дадат живота си за нея.

Плашещо е. Никой няма да ти благодари, не очаквам. Мисля, че най-големите предизвикателства ще започнат, след като се прибера у дома, поясни Ерофеев.