Бързо и експедитивно - без много дискусии, парламентът избра 10-те нови членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет. От тях шестима са прокурори, а един е следовател в столичната прокуратура.

В началото стана ясно, че РЗС оттегля номинацията на Иван Колев за член на Инспектората. Това съобщи Цецка Цачева преди депутатите да започнат да гледат избора на новите инспектори. Припомняме, Иван Колев е шеф на бюджетната комисия към ВСС.

Яне Янев обясни по време на дискусиите за кандидатите за инспектори, че е оттеглил кандидатурата на Иван Колев, защото в правна комисия той не се съгласил концептуално и принципно с функциите на инспектората. Съдебната власт трябва да бъде максимално независима, категоричен бе той.

Така 11 души се бориха за 10-те местта в Инспектората.

Припомняме:

  • Красимир Ципов от ГЕРБ е номинирал председателя на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев за инспектор в Инспектората на ВСС.
  • БСП са предложили Светлана Бошнакова от ВКП и Захаринка Тодорова от Върховния административен съд.
  • Лютви Местан от ДПС е предложил двама души - прокурорките Албена Кузманова от САП и Моника Малинова от СРП.
  • Другите предложения за инспектори са съдийката от Административен съд-София град Весела Николова (Искра Фидосова, ГЕРБ), Янка Гочева от Окръжна прокуратура-Благоевград (Юлиана Колева, ГЕРБ), прокурорката от СГП Албена Антонова (Явор Нотев, "Атака").
  • Двама бивши "атакисти", сега независими - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, са номинирали съответно прокурорите Петър Раймундов (ВКП) и Пламен Панайотов (СРП), който обаче стана ясно, че е оттеглил кандидатурата си.
  • Екатерина Михайлова от Синята коалиция пък е номинирала следователя от Следствения отдел към СГП Любомир Георгиев.
  • Няколко независими депутати са подкрепили кандидатурата на прокурорката от САП Юлиана Кацарова-Чорбаджийска.

Сред кандидатите са хора с опетнено минало, продадено настояще и опасно за правовата държава бъдеще. Те ще служат за инструмент за контрол на политическата власт над съдиите
БХК

Междувременно няколко неправителствени организации алармираха за начина на избор на новия инспекторат.

От Българския хелзинкски комитет призоваха министъра на правосъдието да заеме позиция относно „вървящата в момента в парламента нечиста процедура за избор на инспектори към ВСС и да направи нужното тя да се спре".

Според БХК върви особено злокачествен процес - на избиране на инспектори в ИВСС, които не само нямат компетентност за тази роля, но са истински вредни за правораздаването.

„Сред тях са хора с опетнено минало, продадено настояще и опасно за правовата държава бъдеще. Те ще служат за инструмент за контрол на политическата власт над съдиите, като ги „дисциплинират" и „наказват", твърдят от БХК.

Гласуването в пленарна зала започна с лек "фал", след като Цони Цонев - една от кандидатурите на ГЕРБ - не получи подкрепата на мнозинството. "За" гласуваха 159, а 10 въздържал се. За да бъде избран са необходими минимум 160 гласа.
Искра Фидосова поиска преглаусване. При втория опит  резултатът бе 177 "За", 1 против, 4 въздържал се. Така шефът на етичната комисия към ВСС от втори опит стана член на инспектората.

Албена Кузманова бе избрана без дискусии по номинацията й. Без дискусии минаха и другите кандидатури. За Кузманова глаусваха 193, а 4 въздържал се.

От 11-те номинации трябваше да отпадне един и това бе номинираната от няколко независими депутати Юлияна Чорбаджийска, която не успя да стане член на инспектората - 35 гласуваха "за", 3 против, 124 въздържал се. Димитър Чукарски поиска преглаусване, но и при втория опит кандидатурата й не бе одобрена.

Албена Костова стана член на инспектората с подкрепата на 195 за и 3 против.
Весела Николова получи "за" 196 гласа, 1 депутат гласува въздържал се.
Захаринка Тодорова стана член на инспектората с подкрепата на 196 депутати, 2 гласуваха въздържал се.
Любомир Георгиев бе избран от 187 депутати, 3 гласуваха въздържал се.
Моника Малинова получи подкрепата на 185 народни представители, 4 бяха въздържал се.
НС избра за член на инспектората към ВСС Петър Раймундов със 181 гласа, 2 бяха въздържал се.
Избрана беше и Светлана Бошнакова със 179 гласа "За" и 6 въздържал се.
Янка Гочева бе избрана единодушно с гласовете на 190 депутати без против и въздържал се.