Агенцията „Борба с градушките" работи без да са актуализирани вътрешните правила за обществени поръчки и без да са въведени контролни механизми, които да гарантират своевременното им планиране, организиране и провеждане на процедури по ЗОП, както и законосъобразния избор на ред за възлагане на същите обществени поръчки.

Извършвани са разходи за доставка на гориво за автомобилите и за компютърна техника без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, въпреки наличието на основания за това.

В преобладаваща част от договорите не са определени лица, които да контролират изпълнението им, с което са нарушени вътрешните правила за обществените поръчки.  В част от договорите не са включени клаузи за отговорност при забава или неизпълнение на задълженията от страна на изпълнителите, с което не са защитени финансовите интереси на възложителя.
Сключвани са договори и са извършвани плащания по тях без предварителен контрол за законосъобразност. При поемане на задълженията не във всички случаи е прилагана системата за двоен подпис.

Това са част от изводите в доклада на Сметната плата след направен одит на Агенцията.
В него се констатира, че макар и разходите за заплати и възнаграждения по трудови и служебни правоотношения в агенцията са в рамките на утвърдените бюджетни средства, има установени са несъответствия с изискванията на правната рамка в съществени аспекти от дейността.

Въпреки че за всички 256 имота, предоставени за управление на агенцията, са издадени актове за държавна собственост, те не са застраховани, което е изискване на Закона за държавната собственост.

Почти всички препоръки на палатата вече са изпълнени от агенцията, заяви за news.bg директорът Николай Николов. Още...

Сметната палата констатира също така, че не са предприети действия и мерки за: подновяване на договор и решение с изтекъл срок за два имота; получаване на документ, с който да се определят границите на два от предоставените имота; изясняване статута на един поземлен имот; установяване на стойността на един поземлен имот и вписването му в баланса на агенцията, както и за вписване на 27 акта в Агенцията по вписванията.

Няма вътрешни правила, с които да се регламентират редът, организацията и контролът за управлението на имотите, отговорностите на длъжностните лица, взаимодействието между структурните звена.

В резултат на извършения одит са отправени препоръки до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките" и до министъра на земеделието и храните за подобряване на управлението на бюджетните средства и имуществото на агенцията.