Бившият президент на САЩ Джордж Буш заяви, че е крайно необходимо новият държавен глава Барак Обама да бъде подкрепен в започнатите от него инициативи.

В първата си публична реч, откакто напусна Овалния кабинет, Буш беше категоричен, цитиран от АП, че желае Обама да успее като 44-ия президент на САЩ.

В изказването си Буш отказа да критикува администрацията на Обама, като подчерта е той вече е получил достатъчно критики и заслужава „неговото мълчание- на Буш - бел.ред.".

Обичам страната си повече отколкото обичам политиката. Затова смятам, че е крайно необходимо Обама да получи подкрепа за своята работа, заяви неговият предшественик.

43-ият президент на САЩ каза още, че има намерение да напише книга, в която да посочи 12-те най-тежки решения, които е бил принуден да вземе, докато е заемал поста държавен глава.

Искам хората да разберат какво е да седиш в Овалния кабинет и да ти кажат, че е заловен Халид Шеих Моахамед (лицето, което се сочи за оперативен ръководител на атаките от 11 септември 2001 над кулите близнаци - бел.ред), предполагаемият убиец на Даниел Пърл (журналист, отвлечен и убит в Пакистан) и същевременно да имаме информация за евентуални нови атаки в САЩ, каза още той.

Джордж Буш отказа да уточни кои конкретно ще са 12-те така съществени решения, но намекна, че едно от тях ще е водената от него политика в Ирак. Ирак се развива по-добре без Саддам Хюсеин във властта, коментира той.

Буш направи своето първо изказване след встъпването в длъжност на Обама в канадския град Калагари. Организаторите на събитието отказват да дадат информация дали на Буш е било платено, за да води подобна реч. Ясно е само, че резервация за маса на събитието е струвала 3 100 долара.

Докато бившият президент е говорил, над 200 души са протестирали, четирима от които са арестувани.