Министър Найденов отърва кожата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща в МЗХ, на която присъстваха самият Найденов, министърът по еврофондовете Томислав Дончев, както и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Министър-председателят визира 30 април, който беше краен срок земеделското ведомство да се разплати със зърнопроизводителите. В противен случай Найденов се прощаваше с министерския пост.

Мирослав Найденов се отчете пред премиера за изпълнение на ангажимента към зърнопроизводителите. От заявени 91 763 бенефициенти, субсидии са получили 91 213. 550 човека не са получили субсидиите си заради нередовно подадени от тях документи и затова, че са санкционирани за минал период. 100-150 от тях се разследват за измами, поясни министър Найденов.

По отношение на националните доплащания към зърнопроизводителите, от заявени 72 090 производители, пари са получили 55 298. Останалите имат задължения към НАП. Земеделският министър поясни, че плащания към тях ще има на всеки 15 дни, ако си изчистят задълженията към приходната администрация.

На премиера Бойко Борисов беше представена карта на България, с която в различни цветове бяха очертани районите, получили най-много плащания и тези с по-малко получени средства. В зелен цвят бяха оцветени районите с най-малко средства, а в червено - отличниците.

По този повод премиерът коментира: „Другият път да се оцвети в синьо, така в червено ме дразни. Така както работим, ще вземем да ги върнем на власт", коментира той, убеден, че средства ще тръгнат към другите райони и така цялата карта на България ще бъде оцветена в червено - цветът на социализма.

Борисов отправи заръка към фонд „Земеделие" и МЗХ да изготвят стратегия за развитието на земеделието в Северозападна България и Лудогорието, които бяха оцветени в зелен цвят. „Полагайте максимални усилия в тази посока", обърна се той към министър Найденов и шефа на фонда Румен Порожанов. Той им поръча още „да направят пътека до Брюксел", за да може двата региона да стигнат до европейските средства.

Когато има диалог, а не ни плашите със стачки, много по-лесно се работи и има плащания, обърна се премиерът към зърнопроизводителите. Той заръча на ДФ „Земеделие" и МЗХ да плащат на всеки коректен производител. „Всеки селянин да може да влиза в тази сграда, дори и в събота и неделя", разпореди Борисов.

„Мисля че в пъти работим по-добре", категоричен е той. Министър Найденов представи пред Бойко Борисов резултати от прилагането на правителствената политика в сектор „Земеделие", които впечатлиха министър-председателя.

Според данните, през 2010г. делът на земеделието в БВП на страната е 5,2%. По данни на НСИ създадената брутна добавена стойност в земеделието е 3,670 млрд. лв. Мирослав Найденов изтъкна пред премиера още, че земеделието е един от малкото сектори на българската икономика, който формира положително търговско салдо, което през 2010г. е достигнало 944 млн. долара.

Делът на селскостопанския износ е около 17% за последните две години. Земеделският министър се похвали още, че България е една от държавите-членки на ЕС с най-голямо нарастване на средния доход от земеделска дейност през 2010г. спрямо 2009г. - 23%, което я нарежда между първите 8 членки по този показател. По този повод премиерът коментира: „България може да храни и част от света".

Зърнопроизводителите са доволни от получените средства. „Винаги сме апелирали към принципи и правила" заяви Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той припомни на премиера Бойко Борисов и за другите поети ангажименти на правителството към тях - по отношение на акциза на горивата за зърнопроизводителите и за законодателни промени в сектор „Земеделие".